UTNYTTET BARN: Michael Williams brukte sosiale nettsteder som Facebook til å komme i kontakt med opp til 1000 barn.
UTNYTTET BARN: Michael Williams brukte sosiale nettsteder som Facebook til å komme i kontakt med opp til 1000 barn.Vis mer

- Kunne stoppet pedofil med Facebook-varslingsknapp

Engelsk politi kritiserer Facebook etter at en notorisk pedofil kontaktet over 500 barn på det sosiale nettstedet og begikk overgrep mot minst fire av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DB.no skrev i denne saken at Williams tidligere er dømt for å planlegge å bortføre og drepe minst åtte unge jenter. Dette medfører ikke riktighet.

||| (Dagbladet.no): Postmannen Michael Williams (28) er tiltalt for flere grove overgrep i England, og i dag kjente han seg skyldig på 27 tiltalepunkter. Williams ba også Truro Crown Court om å se på 460 andre tilfeller der han har vært i kontakt med barn og unge over internett, melder Telegraph.

Etter innrømmelsen, mener politiet de kan identifisere rundt 500 ofre for Williams' nettaktiviteter. Politiet frykter at så mange som opp mot 1000 barn har vært i kontakt med Williams, men at de er for redde til å stå fram.

Tidligere dømt
I årene 2005 til 2009 brukte Williams nettet som virkemiddel til å komme i kontakt med mulige ofre. Han utga seg for å være en ung jente ved navn «Georgeous Charlie» og en Manchester United-supporter i tenårene. På den falske Facebook-profilen til United-supporteren hadde han bilder av seg selv som ung sammen med stjerner som Ryan Giggs og United-manager Alex Ferguson.

Profilene brukte Williams til å komme i kontakt med barn, politiet mener han misbrukte minst fire jenter på mellom 13 og 15 år.

- Kunne vært stoppet
- Han sendte barna en rekke spørsmål, spurte dem hvor de bodde, ba om mobiltelefonnumre og om de hadde hatt sex. Han er en mainpulativ og grusom pedofil. Barna han har begått overgrep mot er skremte og svært opprørte, sier Simon Snell som ledet politietterforskningen mot Williams.

Politiet mener Williams kunne blitt stoppet tidligere om Facebook hadde hatt en rød varslingsknapp lignende den KRIPOS har lansert i Norge. Knappen fungerer slik at barn og unge kan varsle fra når de opplever uønskede ting på nettet. Facebook har nektet å innføre en slik knapp og sier sikkerheten er god nok for barn som er medlem av nettsamfunnet.

- Noen enkle sikkerhetsrutiner kunne stoppet Williams. En panikknapp er en synlig forsikring til Facebook-brukere om at siden er trygg. Facebook mener kanskje at en slik knapp vil få siden deres til å virke farlig for barn, men sjansen er stor for at ett av Williams' ofre hadde brukt knappen og da ville vi fått tak i ham langt tidligere, sier Snell.

Facebook bekymret
Facebook sier de er «dypt bekymret» av saken som nå er rullet opp og nettsamfunnet uttaler at de nå vil øke sikkerheten for barn og unge som bruker nettsamfunnet.

- Vi samarbeider med politiet om saken og har fjernet alle profilene til Michael Williams med en gang saken kom opp. Vi har også tatt vare på informasjon fra profilene for å hjelpe politiet under etterforskningen, sier en talsperson for Facebook.