- Kunne tatt 100 liv

Ekspertene mener gårsdagens bilbombe ville blitt tidenes verste terrorangrep i Storbritannia hvis den hadde gått av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Politiet har krystallklare bilder av mannen som parkerte en lysegrønn Mercedes utenfor Tiger Tiger, melder Sky News.

Den første bomben som ble funnet i Haymarket i London i går var avansert og farlig. Bombene som ble funnet i vest i London by er den største trusselen siden bombene i 2005, da 52 mennesker mistet livet og 784 ble skadet.

Den første ble funnet natt til i går i Haymarket-området nær Piccadilly Circus og den andre bomben ble funnet i et parkeringshus i Park Lane. Den ble imidlertid tauet vekk fra Cockspur street først fordi den fikk parkeringsbot.


Høy beredskap

Statsminister Gordon Brown sier at britene står overfor en alvorlig og vedvarende trussel.

Politiet i London oppfordrer alle i byen til å være «årvåkne» og melde inn alt som kunne virke mistenkelig.

Publikum kan ringe et eget nummer for anti-terrorisme på: 0800 789 321

Verken London-politiet eller Scotland Yard vil foreløpig forsiktige med å dra noen forhastede konklusjoner om hvem som står bak bombene.

BILBOMBEN: Den lysegrønne Mercedesen med bensinbomben sto parkert utenfor et populært utested på vestkanten av London natt til fredag. Foto: SIMON DAWSON/AP/SCANPIX.
BILBOMBEN: Den lysegrønne Mercedesen med bensinbomben sto parkert utenfor et populært utested på vestkanten av London natt til fredag. Foto: SIMON DAWSON/AP/SCANPIX. Vis mer

- Vi må ha et åpent sinn, sier lederen for anti-terrorisme avsnittet i Scotland Yard, Peter Clarke, ifølge Telegraph.

Over 50 liter bensin

Bomben inneholdt over 50 liter bensin, flere gassbeholdere og dusin spiker. Bomben liknet på den typen al-Qaida bruker for å skape kaos i Irak, skriver Telegraph.

Den ene bomben som ble funnet i London by i går ville ha først til store skader innenfor en radius av opptil 365 meter, sier engelsk bombeekspert.

- I tillegg til kraften fra eksplosjonen og splinter, ville man få en ildkule så stor som et lite hus, sier professor i sikkerhet, Hans Michels ved det anerkjente Imperial College i London, ifølge Times Online.


Ble advart

Kun timer før bombene ble funnet, ble det postet en advarsel på internett.

- I dag sier jeg, fryd dere for Allah, London skal bombes, sto det på chatforumet al Hesbah, skriver Telegraph.

- Kunne tatt 100 liv

Ifølge den engelske avisen er dette chatteforumet et nettsted for sunni-tilhengere og skal ofte bli brukt av al-Qaida og Taliban for å spre propaganda.

Massive skader

Begge bombene var plassert i biler og besto av propangassbeholdere og bensin. Bomben i Haymarket ville ha forårsaket massive skader ettersom den var plassert rett utenfor et populært utested kalt Tiger Tiger. Utestedet har plass til 1700 mennesker, så hundrevis av folk var i fare for skade.

Den andre bensinbomben var opprinnelig plassert i nærheten av den første bomben. Man antar at den ble satt til å bli utløst omtrent 15 minutter etter den første bomben. Den var trolig ment å skade redningsarbeidere og ambulansepersonell, skriver Daily Mail.

- Det er høyst sannsynlig at antenningsmekanismen alene ville vært kraftig nok, ikke bare til å ødelegge gassbeholderne, men til også å ødelegge bilen. Muligens ville den også ha ødelagt utsiden av bygninger med missiler, splinter og brennende bensin som blir slynget i kraftig fart. Det hele ville vært omgitt av en massiv ildkule som følge av brennende propan og/eller butan, sier Michels.

En annen bombeeksperte antyder at skadene kunne ha vært enda større, hvis bomben i Haymarket hadde gått av.

- Med den mengden bensin og en ukjent mengde presset gass, ville eksplosjonen ha nådd 180 meter. Hvis det også var høyeksplosiver der, kunne den ha nådd 800 meter ut, sier Andy Oppenheimer, redaktør i Nuclear, Biological and Chemical International.

Tekniske bevis

Den første bomben inneholdt en «relativt avansert» utløsningsmekanisme som kan fjernstyres med en mobiltelefon, ifølge Telegraph.

At bomben ikke gikk av vil hjelpe politiet i etterforskningen i å finne de som lagde den. Propanbeholdere har et serienummer som kan brukes for å finne hvor den ble kjøpt. Man kan også foreta en isotopisk analyse for å finne ut av nøyaktig hva slags pulver som er blitt brukt i hovedantenningsmekanismen, skriver Times Online.

En tennhette som triacetone triperoxide eller TATP kan ha blitt brukt som hoveddetonator. Slik som den blandingen av pulver og hydrogenperoxid som skal ha blitt brukt i det mislykkede angrepet den 21. juli 2005.

Det ville i så fall ha sprengt bilen, spredd splinter i tillegg til å tenne bensinen og laget hull i gassbeholderne. Politiet har hittil ikke opplyst hvorvidt det ble funnet høyeksplosiver i bilen i Haymarket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer