- Kunne tatt ferie med Frp's barnetrygd

Bård Vegar Solhjell slakter Krf og Frp's familiepolitikk

SMÅBARNSFAR:  —Jeg ville blitt en massiv vinner med Frp's familiepolitikk, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell, som har to barn i barnehagealder i tillegg til et spedbarn på tre måneder. Her koser han seg hjemme i Son i Akershus
Foto: Erik Berglund
SMÅBARNSFAR: —Jeg ville blitt en massiv vinner med Frp's familiepolitikk, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell, som har to barn i barnehagealder i tillegg til et spedbarn på tre måneder. Her koser han seg hjemme i Son i Akershus Foto: Erik Berglund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): — Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti har et totalt utdatert og gammeldags syn på familien. Deres politikk vil rasere ordningene moderne familier er avhengig av, frykter SV-nestleder Bård Vegar Solhjell.

Høyere barnetrygd
I dag er den gjennomsnittlige månedlige støtten til barnehageplass for barn under to år 11 851 kroner.

Frp ønsker at offentlige barnehager, private barnehager, og hjemmeværende foreldre skal likebehandles «uavhengig av tilsynsordning».

Partiprogrammet presiserer ikke hvordan dette skal gjøres, men Frp har tidligere antydet høyere barnetrygd til dem som ikke benytter barnehage.

— Uansett hvordan man gjør regnestykket, vil det føre til en omfordeling der de som tjener på dette er de som velger å være hjemme. Problemet er at man tar penger fra barnehagene, sier Solhjell.

SV mener dette vil gi en utrygg situasjon for barnehagene. Han synes også at forslaget stemmer dårlig med Frp's politikk for øvrig.

— De er vanligvis så opptatt av at folk skal stå opp om morgenen, og at innvandrere skal integreres gjennom arbeidslivet. Med denne monstertrygda har man jo et kjempeinsentiv for å være hjemme og motta stønad så lenge man har barn, sier Solhjell.

Stykkprisfinansiering
— Pengene skal følge barnet der barnet er, sier Karin Woldseth, Frp's representant i Stortingets familie- og kulturkomité. Ifølge henne ønsker Frp at småbarnsforeldre skal ha bedre mulighet til å være hjemme med barna.

Fakta direkte og indirekte støtte til barneforeldre, 2009:

• Barnehager: 24,3 milliarder kroner.

• Barnetrygd: 14,4 milliarder kroner.

• Kontantstøtte: 1,5 milliarder kroner.

• Til sammen: 40,3 milliarder kroner.
— Og det ser vi ikke som et tap, tvert imot, sier Woldseth. Likevel er det ikke Frp's intensjon at hjemmeværende småbarnsforeldre skal få utdelt den samme støtten som det koster å ha et barn i barnehage.

— Vi vet at kommunene bruker barnehagepenger på andre ting også. Vi vil ha direkte statlig støtte, på linje med stykkprisfinansiering på sykehus og i skolen, sier Woldseth.

På tvers av integreringspolitikk
— Ifølge SV går deres ordning på tvers av integreringspolitikken deres?

— Ja det gjør den for så vidt. Men vi ser for oss at hjemmeværende foreldre skal søke om direkte støtte, og da må de selvfølgelig oppfylle visse kriterier, som inntekt.

— Hva slags kriterier vil dere stille til hjemmeværende foreldre?

— Søknaden må selvfølgelig skrives på norsk. Men vi er fremdeles i tenkeboksen når det gjelder dette, vi må få komme tilbake med de andre kriteriene.

FAMILIEPOLITIKK:  Karin Woldseth mener Frp vil gi småbarnsforeldre bedre mulighet til å være hjemme med barna. (Foto: Thomas Bjørnflaten / Scanpix)
FAMILIEPOLITIKK: Karin Woldseth mener Frp vil gi småbarnsforeldre bedre mulighet til å være hjemme med barna. (Foto: Thomas Bjørnflaten / Scanpix) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer