Donald Trump

- Kunne tiltalt Trump i morgen

Donald Trumps tidligere advokat og fikser, Michael Cohen, mener påtalemyndigheten i New York allerede har mer enn nok til å tiltale den tidligere presidenten og få en domfellelse.

IKKE VENNER: USAs forrige president, Donald Trump (t.v.) og hans tidligere fikser og personlige advokat Michael Cohen. Cohen samarbeider nå med kriminaletterforskningen mot Trumps forretningsvirksomhet. Foto: AP Photo/File
IKKE VENNER: USAs forrige president, Donald Trump (t.v.) og hans tidligere fikser og personlige advokat Michael Cohen. Cohen samarbeider nå med kriminaletterforskningen mot Trumps forretningsvirksomhet. Foto: AP Photo/File Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Statsadvokaten i New York har drevet en kriminaletterforskning mot Trumps forretningsvirksomhet i Trump Organization i lang tid. Det er bare én av de mange potensielle, juridisk problemene ekspresidenten står overfor.

Allerede i 2018 ble Trumps tidligere fikser og personlige advokat, Michael Cohen, dømt til tre års fengsel for blant annet skatteunndragelse, svindel med valgkampmidler, for å ha løyet til Kongressen og for å ha utbetalt såkalte hysjpenger til pornostjernen Stormy Daniels for å hindre at hun snakket om sin angivelige affære med Trump.

Han sonet ett år i fengsel og resten av tida i husarrest hjemme på Manhattan. I forrige uke slapp Cohen ut, og søndag gjestet han NBC-programmet «Meet the Press». Han har samarbeidet med etterforskerne i saken mot Trump-organisasjonen både gjennom avhør og ved å overlevere tusenvis av dokumenter han har hatt tilgang til.

IKKE NÅDIG: Trump omtaler FBI sin Russlandetterforskning som en heksejakt etter at hans advokat Michael Cohen fikk sitt kontor ransaket i helgen. Video: CNN Vis mer

Flere vitner

- Jeg er ikke deres eneste vitne. Og aller viktigst er at jeg ga dem tusener og tusener av dokumenter. Jeg ber ikke om at noen tror på meg. Men hver uttalelse jeg kommer meg har støtte i dokumentbevisene. Jeg tror helt ærlig at de kunne tiltale Donald Trump i morgen om de ville, og lykkes, sier Cohen til TV-kanalen.

Statsadvokaten på Manhattan har de siste åra etterforsket forretningsavtaler Trump gjorde før han ble president. Blant annet ser de på om han blåste opp verdien av selskapene sine til banker for å få gunstige lånevilkår og oppga en lavere verdi på eiendommene til myndighetene å få lavere skatt.

Selv benekter Trump at han har gjort noe som helst galt, i stedet hevder han at han blir utsatt for en politisk heksejakt.

Statsadvokaten som håndterer etterforskningen, Cyrus Vance jr., går av vet utgangen av 2021. Det har fått noen til å tro at en tiltale kan være nært forestående. 2. november ble Alvin Bragg valgt til å etterfølge ham.

- Skyldig

- Hjalp du Donald Trump med å begå forbrytelser? spør programlederen.

- Jeg kan forsikre deg om at Donald Trump er skyldig i sine egne forbrytelser, sier Cohen.

KRITIKK: Donald Trump får kritikk etter å ha vært med på en «tomahawk chop» under en baseball-kamp i Atlanta. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Selv har mannen, som var Trumps nære hjelper i ti år, samarbeidet med etterforskerne.

- Jeg prøver egentlig ikke å snakke om det fordi det er deres etterforskning. Jeg ønsker heller ikke å tipse Trump eller organiasjonen om hva som faktisk skjer, sier Cohen.

I sommer besluttet en storjury i New York å tiltale Donald Trumps forretningsorganisasjon og selskapets finansdirektør, Allen Weisselberg for brudd på skattelovgivning og frynsegoder.

OVERGIR SEG: Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon (67) overgir seg til FBI mandag. Video: AP / Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

Weisselberg har jobbet for Trump i nærmere 50 år og regnes for å være veldig lojal. Tiltalen ble sett på som et forsøk på å presse finansdirektøren til å begynne å samarbeide med etterforskerne.

- De går etter Donald. De går etter Don jr., Eric, Ivanka og en rekke personer, inkludert familie, sier Cohen til NBC News.

Tapte

Siden Trump tapte presidentvalget i fjor med åtte millioner stemmer mot demokraten Joe Biden, har han forsøkt å hevde at valget ble stjålet fra ham helt uten dokumentasjon.

Tvert i mot er det ingen beviser for omfattende valgfusk etter svært grundige granskninger og titall runder i rettsapparatet.

Trump flørter stadig med ideen om at han vil stille til valg igjen i 2024. Allerede samler han inn enorme summer fra tilhengere som støtter ham og tror på det som omtales som «den store løgnen» om at valget ble stjålet.

Cohen har imidlertid ingen tro på at Trump faktisk vil stille som presidentkandidat igjen. Han mener Trump bare holder ideen om en ny presidentkampanje varm for å lure til seg voldsomme pengesummer.

- Disse tilhengerne sender ham rekordmye penger. Det er egentlig utrolig at folk ikke ser nøyaktig hva fyren gjør, sier Cohen til NBC News.

- Lurer til seg penger

Ifølge The New York Times klarte Trump å samle inn over 100 millioner dollar (om lag 900 millioner kroner) i løpet av de første seks månedene av 2021.

- Én av tingene Donald Trump har gjort, er å lure til seg penger på «den store løgnen» om at valget ble stjålet fra ham i 2020. Det ble ikke stjålet fra ham, sier Cohen.

STIKK: Etter et møte med president Joe Biden, kom generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, med et nytt stikk mot tidligere president Donald Trump. VIDEO: Vegard Kvaale Vis mer

Han mener at Trumps løgner vil falle fra hverandre dersom han stiller til valg på nytt og taper i 2024.

- Dersom han taper, noe han vil gjøre i 2024, hva skjer da med «den store løgnen»? Den forsvinner, sier Cohen til TV-kanalen.

Selv har Trump antydet at han vil offentliggjøre en beslutning om hvorvidt han stiller etter mellomvalget i 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer