Pride-terroren:

- Kunne vært avverget

Utvalget som har evaluert PST og Oslo politidistrikt, mener at angrepet kunne vært avverget. PST sjekket heller ikke kontoer på sosiale medier, framkommer det i rapporten.

OSLO SENTRUM: To menn ble drept og flere titalls skadd da Zaniar Matapour skjøt vilt rundt seg i Oslo sentrum natt til 25. juni i fjor. Foto: Javed Parsa / NTB
OSLO SENTRUM: To menn ble drept og flere titalls skadd da Zaniar Matapour skjøt vilt rundt seg i Oslo sentrum natt til 25. juni i fjor. Foto: Javed Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I rapporten peker utvalget på at angrepet i 25. juni i fjor - da to ble drept og ni skadd da terrorsiktede Zaniar Matapour skjøt i Oslo sentrum - kunne vært avverget.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har også kalt inn til pressekonferanse om rapporten klokka 13.30.

I rapporten skriver utvalget at «Det er mulig at angrepet kunne ha vært avverget som følge av et varsel PST mottok fra E-tjenesten fem dager før angrepet inntraff».

Allerede i forkant var det kjent at utvalget konkluderer med at angrepet i Oslo sentrum kunne ha vært avverget, men at det særlig var to grunner som gjorde at det ikke skjedde, ifølge Dagbladets opplysninger:

  • PST iverksatte ikke såkalt avvergende etterforskning mot terrorsiktede Zaniar Matapour, eksempelvis i form av spaning, i månedene før. Det til tross for at de hadde grunnlag for å iverksatte slike tiltak, mener utvalget.
  • PSTs håndtering av varselet fra Etterretningstjenesten seks dager før angrepet. Varselet omhandlet medsiktede Arfan Bhatti, som allerede da befant seg i Pakistan. På bakgrunn av disse opplysningene kunne PST identifisert Matapour som en mulig trusselkandidat.

Rapportens hovedfunn er sammenfattet i ti punkter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer