Kunne vært i fengsel

En medsiktet kamerat har i politiavhør antydet at 19-åringen fra Eritrea bar kniv da gjengen reiste til Moss. Turen endte med at dørvaktene Martin Morisse (26) og Einar Tormod Rønning (23) ble drept. 19-åringen er tidligere dømt for en rekke tilfeller av vold og drapstrusler. Han kunne vært i fengsel da drapene skjedde, men slapp med betinget dom. Dagbladet har snakket med nesten alle 19-åringens tidligere ofre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har sikker informasjon om at minst én av de fire siktede for dørvakt-drapene indirekte skal ha signalisert at 19-åringen kan ha vært gjerningsperson på Chez i Moss.

- Det har jeg ingen kommentar til. Min klient har i alle fall ikke lagt skyld på noen av de andre, sier 19-åringens forsvarer, advokat Bjørn Haugen.

19-åringens rulleblad er omfattende. De tre som ble verst utsatt for overgrep av gutten fra Eritrea, sier alle at de opplevde drapstruslene som reelle. Spesielt en kvinne på 40 år, som trodde hun skulle dø.

Samtlige tilfeller, unntatt ett, ble pådømt samlet ved Asker og Bærum herredsrett i juni 1999.

Det siste tilfellet skjedde under soning ved en barneverns-institusjon i Vestfold bare to måneder seinere:

Der gikk 19-åringen løs på en av sine medbeboere, tok kvelertak og ropte at han skulle drepe ham.

Rystet

Det offeret er nå 20 år gammel og bor et sted i Nord-Norge. Han blir rystet når Dagbladet forteller at 19-åringen nå er siktet for medvirkning til dobbeltdrap:

- Han fikk en annen utvikling enn meg. Det gikk nedover med ham, mener offeret.

Om episoden som den eritreiskfødte gutten ble dømt for, sier 20-åringen:

- Plutselig gjøv han løs på meg. Jeg var selvsagt veldig redd. Han truet meg på livet samtidig som han festet et kraftig kvelertak.

Heldigvis rakk ansatte ved institusjonen å komme imellom. Året etter ble 19-åringen dømt til 30 dagers betinget fengsel med prøvetid på to år.

Ranet og drapstruet

Før dette ble gutten altså dømt for vold og/eller drapstrusler mot hele fem personer i Bærum.

Det verste tilfellet skriver seg fra nyttårsaften 1998, da han overfalt, ranet og drapstruet en kvinne på om lag 40 år. Kvinnen forteller sin historie til Dagbladet:

- Det var mørkt, tre timer til midnatt, og jeg var på vei hjem. Han dukket opp, delvis tildekket. Han presset en kniv mot ansiktet og halsen min. Etter å ha tatt veska mi, skubbet han meg overende. Mens han fortsatt truet meg med kniven, ransaket han lommene mine.

- Var du redd for å dø?

- Selvfølgelig. Jeg følte at dersom jeg gjorde én uheldig bevegelse, eller at noe uventet skjedde rundt oss, ville han lett ha kunnet drept meg. Så ukontrollert var han.

Seinere samme år drapstruet 19-åringen en elev ved Rosenvilde skole med en gasspistol rettet mot magen hans - mens han uttalte «får jeg ikke pengene, så...».

Samme elev hadde han tidligere på året slått med en kjepp. Under denne episoden sparket han også en annen gutt over hele kroppen mens denne lå nede. En tredje gutt ble slått ned bakfra med en tung tre-stokk. Sistnevnte forteller til Dagbladet:

- Han hadde gjemt seg bak hjørnet på en kiosk. Noen andre i gjengen hans ropte meg fram til dem. Da jeg passerte kiosken, hoppet han fram og slo meg i bakhodet med denne stokken. Så begynte han og tre andre å sparke løs på meg.

Trakk kniv

En mann på rundt 30 år ble truet på livet av 19-åringen ved to anledninger i 1999. Den siste gangen trakk 19-åringen kniv mot mannen og uttalte: «Vi skal drepe deg!».

- For å si det sånn - de drapene i Moss kunne like gjerne skjedd i Bærum. Det var rene tilfeldigheter. 19-åringen tilhører en gjeng som får herje som de vil. Når de kunne gjøre noe sånt mot to uskyldige dørvakter, kan man tenke seg til hva de kunne ha gjort mot folk som hater i hjemmemiljøet.

For alle disse forholdene ble 19-åringen dømt til ett år og tre måneders fengsel, hvorav bare tre måneder ble gjort ubetinget.

- Lar dem herje

Både 30-åringen og kvinnen på 40 retter knallhard kritikk mot politi og rettssystemet. Førstnevnte sier:

- Politiet lar dem herje fritt. Det nytter ikke å klage på gjengvirksomheten eller anmelde forhold. Stort sett blir det ikke tatt hensyn til. Politiet i Asker og Bærum lar gjengene drive på. Det hjelper ikke hvor mange saker de får på seg. De vandrer like fri ute i samfunnet. Helt til det skjer fatale episoder som drapene i Moss.

30-åringen er selv av utenlandsk herkomst. Han mener det eneste som nytter, er hard straff og utsendelse:

- Kan man ikke følge loven i et land, må man forlate det.

Også kvinnen som trodde hun skulle dø på nyttårsaften for drøyt tre år siden, tar bladet fra munnen:

- Da jeg hørte om drapene i Moss, og fikk vite at 19-åringen er medsiktet, tenkte jeg at «er det virkelig ikke mulig å stanse dem på veien?».

Kriminalsjef ved politiet i Asker og Bærum, Einar Aas, sier han tar kritikken til etterretning: - Vi forsøker å bekjempe all kriminalitet, og mener vi går offensivt til verks.

Kunne vært fengslet

19-åringen fra Eritrea kunne ha sittet i fengsel da drapene i Moss skjedde. For nøyaktig to uker siden måtte han nemlig møte i retten. Politiet hadde begjært at den siste dommen - den på 30 dagers betinget fengsel - ble omgjort til ubetinget fengsel.

Men begjæringen fra politiet i Horten ble ikke tatt til følge av dommerfullmektig Helen Amundsen ved Asker og Bærum forhørsrett. I stedet for å kaste 19-åringen i fengsel, forlenget dommeren prøvetida med et halvt år.

Amundsen forsvarer sin avgjørelse slik: - Gutten hadde brutt bare ett av fire vilkår ved at han ikke hadde møtt til tilsynssamtalene med Kriminalomsorg i frihet (KIF). De tre tyngste vilkårene hadde han overholdt.

- Er ikke dette «snillisme»?

- Nei. Vilkårene for å gjøre om fra betinget til ubetinget fengsel var ikke til stede.

BLE DRAPSTRUET AV 19-ÅRINGEN: Denne gutten bor nå et sted i Nord-Norge. For to år siden ble han forsøkt kvalt og utsatt for drapstrusler av 19-åringen fra Eritrea. - Jeg var livredd, sier gutten, som likvel er overrakset over at 19-åringen nå er medsiktet for dobbeltdrap.