- Kunne vært reddet med den rette behandlingen

Danske helsemyndigheter skal i samarbeid med politiet granske Rigshospitalet som avviste Andreas Bull-Gundersen (25).

FUNNET DØD PÅ HUSBÅTEN: Andreas Bull-Gundersen (25) ble avvist på akuttmottaket ved Rigshospitalet i København natt til søndag. Tirsdag kveld ble han funnet død. En hjerneblødning skal være årsaken til dødsfallet. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
FUNNET DØD PÅ HUSBÅTEN: Andreas Bull-Gundersen (25) ble avvist på akuttmottaket ved Rigshospitalet i København natt til søndag. Tirsdag kveld ble han funnet død. En hjerneblødning skal være årsaken til dødsfallet. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Rigshospitalet i København, der norske Andreas Bull-Gundersen (25) ble avvist natt til søndag, skal sammen med politiet nå gå gjennom hendelsesforløpet fra den skjebnesvangre natten for å få klarlagt hva som skjedde.

- Det er snakk om et tragisk forløp, hvor Rigshospitalet har henvist videre en pasient, hvis liv kanskje kunne vært reddet med den rette behandlingen, skriver sykehuset i en pressemelding i ettermiddag.

Avvist
Bull-Gundersen hadde en alvorlig blødersykdom.

Han oppsøkte akuttmottaket på Rigshospitalet i femtiden natt til søndag, etter å ha fått et ølglass i hodet på et utested på Nørrebro i København.

På legevakten ble han avvist, trolig på grunn av en språklig misforståelse.

Etter det Dagbladet får opplyst har ikke Rigshospitalet et akuttmottak og Andreas ble derfor henvist videre til en annen legevakt i København.

På grunn av sin sykdom, var 25-åringen avhengig av regelmessige medisinsk oppfølging, som han fikk på Rigshospitalet i den tiden han bodde i Danmark.

Ser på hendelsen
Sykehusledelsen har de siste dagene ikke ønsket å kommentere omstendighetene rundt legevaktbesøket eller dødsfallet.

I pressemeldingen i dag skriver sykehusdirektøren Jannik Hilsted at hendelsen etterforskes av politiet og danske helsemyndigheter.

- Det vil si at de undersøker saken, med henblikk på å finne ut av det faktiske forløp, om det er noe straffbart eller kritikkverdig som har skjedd, sier kommunikasjonssjef Marianne Uldall til Dagbladet.

- Vil dere nedsette en intern gransking av saken?

- Vi vil samarbeide med politiet for å få kartlagt hendelsesforløpet. I den prosessen vil vi også se på om det er rutiner som bør endres. Det kan godt hende det var noen utrolige omstendigheter eller om det er noe vi burde gjort annerledes, sier kommunikasjonssjefen ved danske Rigshospitalet.

Misforsto
Mye tyder på at sykepleieren som tok 25-åringen imot på sykehuset, misforsto hva han og kameratene sa.

Ifølge vennene som var med på akuttmottaket, trodde sykepleieren av at Andreas forsøkte å formidle at han var homofil, og ikke hemofil (bløder) som han gjentatte ganger sa.

Uten å få den nødvendige hjelpen dro Andreas og de norske vennene hjem til husbåten hans.

Tirsdag kveld ble 25-åringen funnet død.

Foreløpig obduksjonsrapport viser at dødsårsaken var hjerneblødning, mest sannsynlig forårsaket av hodeslaget.

Jakter på gjerningsmannen
Bull-Gundersen var på utestedet Rust i Nørrebro natt til søndag, da han skal ha hatt en uoverensstemmelse med én av de andre gjestene.

25-åringen som hadde deltidsjobb på Rust, tok kontakt med dørvaktene for å få kastet vedkommende og en kamerat ut.

Opptakene fra overvåkningskameraet i baren på Rust viser at gjerningsmannen kastet to ølglass etter nordmannen.

Det siste glasset traff Bull-Gundersen på siden av hodet og slo ham bevisstløs.

Gjerningsmannen og hans to kamerater forsvant fra stedet like etter slaget.

Politiet kjenner på nåværende tidspunkt ikke gjerningmannens identitet.

- Men vi har bilder fra overvåkningskameraet og håper på bakgrunn av disse å finne ut hvem han er, sa politikommisær Henning Schou Kofoed ved København-politiet til Dagbladet tidligere i dag.

Politiet jakter en ung mann i 25-30 års alderen med innvandrerbakgrunn. Politiet vurderer å offentliggjøre bildene.

STUDERTE I DANMARK: Andreas Bull-Gundersen (25) har vært bosatt i København i 3,5 år, der han studerte sosialfag. Foto: PRIVAT
STUDERTE I DANMARK: Andreas Bull-Gundersen (25) har vært bosatt i København i 3,5 år, der han studerte sosialfag. Foto: PRIVAT Vis mer