- Kunne vært tidligere på Utøya

Eller skutt Breivik fra helikopter. Kritikken mot politiet hoper seg opp.

- KUNNE VÆRT DER FØR: Beredskapstroppen brukte 50 minutter før de var på plass på Utøya. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- KUNNE VÆRT DER FØR: Beredskapstroppen brukte 50 minutter før de var på plass på Utøya. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bruken av helikoptre står sentralt i mye av kritikken som rettes mot politiet. Politihelikopteret i Oslo var ikke på plass på Utøya før to timer etter at den terrorsiktede Anders Behring Breivik var pågrepet.

Offisielt har politiet avvist at helikopteret kunne ha reddet liv om det hadde vært i beredskap, men ifølge Dagsavisen skal sentrale politikilder være sterkt uenige i dette. De har imidlertid fått munnkurv fra ledelsen.

Skarpskyttere trente i helikopteret Politihelikopteret har hatt en sentral rolle i årlige terrorøvelser, og skarpskyttere fra politiets beredskapstropp har trent sammen med politihelikoptertjenesten. Målet med treningen har nettopp vært å øve på situasjoner hvor en gjerningsmann må uskadeliggjøres.

Flere kilder med inngående kunnskap til helikoptertjenesten mener man kunne ha reist til Oslo, plukket opp en skarpskytter, dratt til Utøya og skutt Breivik så snart de kom nær nok, skriver Dagsavisen.

Flytiden fra Gardermoen til Oslo er rundt 14 minutter, og fra Oslo til Utøya rundt åtte minutter.

Redningshelikopter sto klart Uten at politiet var klar over det, sto et Sea King redningshelikopter klar til bruk på Voldsløkka i Oslo 22. juli. Helikopteret kunne vært på Utøya på under ti minutter, men isteden brukte beredskapstroppen over 50 minutter med bil og båt, melder TV 2 .

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer