-  Kunne vært unngått

Tragedier som trikkedrapet kunne vært unngått dersom gjerningsmennene hadde blitt fanget opp tidligere av psykiatrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Daha Abdi Mohamed, som er Telemark og Vestfolds representant og eneste somalier i Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene (KIM). Mohamed er selv somalier og kjenner godt til flyktningers situasjon i Norge. Han mener trikkedrapet kunne vært unngått hvis drapsmannen hadde fått god nok psykiatrisk behandling.

-  Denne mannen er helt klart psykisk syk. Veldig mange av de mannlige somalierne i Norge er uten familie. Da er det vanskelig å få folk som trenger det innlagt på psykiatrisk sykehus, ettersom det kun er nærmeste familie som kan be om slik innleggelse, sier Mohamed. Han har selv erfaring med saker der flyktninger har hatt behov for behandling, men ikke fått god nok behandling.

-  I noen tilfeller er personen så syk at han ikke skjønner selv at han bør legges inn. Spørsmålet er: På hvilken måte kan man hjelpe disse menneskene uten at de blir umyndiggjort? Hovedproblemet er for lite ressurser i psykiatrien. Vi har flere eksempler på lignende forferdelige episoder der gjerningsmannen først har fått tilfredsstilende hjelp etter at tragedien er et faktum, sier han.

Han minner om at somalierne i Norge kommer fra et krigsherjet land som har vært mange år uten sentrale myndigheter og uten systemer