Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kunne vi, med de ressursene vi har, hatt en bedre beredskap i dette området?

Politiet holdt pressekonferanse klokka 12.

MINTES DE DREPTE: Mange møtte opp til Årdalstangen Musikklags minnemarkering for de døde tirsdag kveld.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
MINTES DE DREPTE: Mange møtte opp til Årdalstangen Musikklags minnemarkering for de døde tirsdag kveld. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har gått nesten to døgn siden innbyggerne i Årdal opplevde marerittet da en asylsøker bosatt i kommunen angrep og knivdrepte tre mennesker ombord på Valdresekspressen.

Under politiets pressekonferanse klokka 12 i dag tok politimester Ronny Iden igjen opp kritikken politiet har fått for den lange responstiden.

- Jeg har sagt at veivalget, som det har vært mye fokus på, fremstår som forsvarlig. Å Kun evaluere utrykningstiden blir for snevert - det må ses i en mye større sammenheng. Det er beredskapssituasjonen som sådan skal evalueres. Kunne vi, med de ressursene vi har, hatt en bedre beredskap i dette området?

Margaret Molland Sanden (19) fra Årdalstangen, Arve Kvernhaug (55) fra Bagn i Valdres og Brahim Khouya (53) fra Gøteborg mistet livet i den tragiske hendelsen.

Avhøres ikke i dag Politiadvokat Jørn-Lasse Refsnes opplyser at de drepte obduseres i dag.

- Politiet er i løpende dialog med helsepersonell og siktedes forsvarer om å gjennomføre et avhør av ham, sier Refsnes.

Avhøret skal gjøres av Kripos, men det er lite sannsynlig at det vil skje i dag, opplyser politiadvokaten.

- Det er også sendt inn en begjæring om å få oppnevnt tre rettspsykiatere for å observere den siktede, med tanke på en kommende straffesak. Jeg antar at dette vil skje i løpet av dagen, sier Refsnes.

Han opplyser også at politiet har fått kontakt med BMW-føreren som de etterlyste i går. Politiet ønsker ikke å si noe nærmere om drapsvåpenet, annet enn at en kniv ble funnet i bussen og beslaglagt.

Pågrepet av brannmenn I løpet av gårsdagen kom det fram stadig nye detaljer om politiaksjonen, og politiet fikk massiv kritikk for å ha brukt én time og elleve minutter fra de fikk den første meldingen til de var framme ved åstedet.

På åstedet ble brannmenn og ambulansepersonell hjelpeløse vitner til at den antatte gjeringsmannen beveget seg rundt inne i bussen med kniv. De fikk beskjed av politiet om å ikke ta seg inn i bussen, men etter en stund kom den nå siktede asylsøkeren ut frivillig.

Han hadde da lagt fra seg kniven, og brannvesenet brukte et pulverapparat for å overmanne ham.

Fra klokka 17.21 til 17.33 kom det 27 nødanrop til AMK. Flere av nødmeldingene ble avbrutt på grunn av dårlig mobildekning.

- Det er ingen indikasjoner om nødanrop fra noen av personene på bussen. Hadde noen av de forsøkt, men ikke fått svar hadde det vært registrert hos oss. Eneste er hvis de på grunn av manglende dekning ikke fikk kontakt med basestasjonen. Det vet vi ikke, sier beredskapssjef Jan Petter Sæbø i Helse Førde til Dagbladet.