Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kunnskap er makt, demokrati krever kunnskap

Kong Haralds budskap til Myanmar.

MØTTE FREDSPRISVINNER: Kong Harald og dronning Sonja møtte opposisjonsleder og Nobel fredsprisvinner Aung San Suu Kyi på Royal Park Hotel i hovedstaden Naypyidaw i Myanmar.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MØTTE FREDSPRISVINNER: Kong Harald og dronning Sonja møtte opposisjonsleder og Nobel fredsprisvinner Aung San Suu Kyi på Royal Park Hotel i hovedstaden Naypyidaw i Myanmar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Myanmar er det kun fire år med obligatorisk skolegang. Deretter går svært mange barn ut i arbeid, som er tillatt fra de er 13 år.

- Sats på de unge I dag åpnet kongen dagen med å holde tale på Yangons historiske universitet. Det var tidvis klar adresse til ledelsen i landet fra kongen:

- Myanmar har helt klart mange talentfulle unge. Utvikling av slike ressurser og utdanning er nøkkelen til en framgangsrik framtid.

Norsk fond Som for å omsette ord til handling erklærte kongen senere at Norge oppretter et stipendfond som skal støtte høyere utdanning for unge i Myanmar.

Kongen siterte tidligere president og frigjøringshelt, fredsprisvinner Nelson Mandela for å understreke sitt budskap:

- Utdanning er det mektigste våpen du kan benytte for å forandre verden.

Hyllet endring Tidligere under statsbesøket har kong Harald bemerket at ledelsen i landet både har vilje og evne til å skape fred og forsoning, men at Myanmar har et stykke å gå før de er et demokrati.

- Flere grunnlovsendringer må til, sa han mandag.

Om grunnlovsjubileet Tirsdag fortalte kongen om 200-årsjubileet for den norske grunnloven, betydningen av grunnloven og ikke minst hvor viktig det er å kunne endre den.

- Vår grunnlov beskytter folkets rettigheter og sikrer demokratiet. Den minner oss om at å være medlem av et demokrati innebærer både rettigheter og plikter. Vår grunnlov slår fast at hvis deler av lovteksten ikke er til folkets beste, kan den, og burde den, endres, sa kongen.

Som eksempel nevnte kongen endringer som medførte at kvinner fikk stemmerett i 1913.

Rett til å stille til valg For burmesere vil det nok være mer nærliggende å tenke på endringer i grunnloven som gir alle statsborgere i Myanmar rett til å stille til valg og sikrer at alle medlemmer av parlamentet er folkevalgte.

For eksempel hindrer en klausul i dagens grunnlov opposisjonslederen Aung San Suu Kyi å bli president fordi hun har vært gift med en utlending og har barn med utenlandsk statsborgerskap. (NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling