Kunnskap koster noe

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mens vi i går solte oss i glansen fra Drillos og følte stolthet over at Norge er blitt en stor fotballnasjon, skjedde en liten begivenhet på et område der Norge så visst ikke har noen grunn til å være stolt av innsatsen sin. Statsråd Jon Lilletun fikk overlevert et brev undertegnet nesten alle ledende forskere ved Universitetet i Oslo. Forskerne slår alarm om situasjonen ved universitetene og de offentlige forskningsinstitusjoner.
  • Det er et paradoks at nettopp i en tid da kunnskap betyr mer enn noen gang, både for enkeltmennesket og samfunnet, og da norsk økonomi er god, sulteftres de institusjoner som produserer kunnskap og utdanner lærere. Universitetene fikk kutt i budsjettene sine for 1998 og har måttet redusere undervisningstilbudet i mange fag. Norge ligger langt under OECD-nivå når det gjelder andelen av brutto nasjonalproduktet som går til forskning. Vi yter ikke den innsats vi bør i de internasjonale forskningsmiljøer, men snylter på andre lands forskning.
  • Den dramatiske utviklingen innen medisinsk forskning viser hvordan det kan gå med mange vitenskapelige miljøer dersom forskningen ikke får bedre rammevilkår. Rundt 50 professorater står tomme. Mens det tidligere var hard konkurranse om å få doktorgradsstipend, er det i dag vanskelig å få medisinere til å søke slike stipendier. Kummerlige arbeidsforhold, gammelt utstyr og lav lønn gjør at flinke medisinere velger å praktisere som leger framfor å forske.
  • En fersk turnuskandidat ved et sykehus tjener mer enn en professor. At Akademikernes Fellesorganisasjon ikke har maktet å løfte sine forsker-medlemmer lønnsmessig, har i hvert fall ikke gjort situasjonen lettere for universitetene. Innen flere fag er det flukt over til private arbeidsgivere. Og AF er i full oppløsning.
  • For statsråd Jon Lilletun kom nok ikke gårsdagens brev som en overraskelse. Lilletun har sagt han skal arbeide for større bevilgninger til forskningen. Det er helt nødvendig dersom ikke Norge skal degenerere som forskningsnasjon.