Kunnskapens hus stenges

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Fra i dag er Nasjonalbiblioteket i Oslo stengt fordi samlingene skal katalogiseres elektronisk. Lesesalen vil ikke være åpen for brukere før i 2005, men i stengningsperioden vil det bli adgang til bøkene i et tilstøtende lokale i Indekshuset. Der vil det bli begrenset plass og åpningstid. I virkeligheten vil vårt nasjonale bibliotek med sine unike samlinger av tekster, bilder og musikk være lite tilgjengelig i tre år. Det er høyst beklagelig og ikke så lite av en skandale.
  • Avdelingsdirektør Sissel Nilsen redegjorde for situasjonen i en artikkel i Dagbladet lørdag. Vi antar at personalet er lite fornøyd med stengningen, og vet de vil gjøre sitt ytterste for å betjene forskere og andre som trenger tilgang til samlingene i denne perioden. Når en så utrolig situasjon likevel kan oppstå, skyldes det de politiske myndigheter som ikke er villige til å stille nødvendige ressurser til disposisjon slik at registreringen av samlingene kan foregå uten at bibliotekets drift blir sterkt redusert. Ifølge Nilsen er det behov for en total kostnad på 30 millioner kroner, over tre år. Man har fått fire. Det er ikke til å tro at oljelandet Norge ikke har råd til mer.
  • Skiftende regjeringer og myndighetspersoner av forskjellig slag ynder å snakke om vår tid som

«kunnskapssamfunnet». Men gang etter gang opplever vi at når det kommer til bevilgningene som trengs for å virkeliggjøre visjonen, så blir de heller skåret ned enn plusset på. Universitetsreformen som nå gjennomføres, innebærer nedbygging av studiene. Det kalles kvalitetsreform. Vårt nasjonale leksikon er foreløpig i det blå. Universitetsbiblioteket har ikke råd til å kjøpe bøker. Og nå blir altså Nasjonalbiblioteket stengt for å gjenåpnes i begrenset omfang i Indekshuset av alle steder. Det er i samsvar med tidsånden: Landets fremste bokskatt blir ikke lenger tilgjengelig i huset som er bygd for formålet, og som har en lesesal som oser av kultur og tradisjon. I stedet gjenoppstår biblioteket i et hus som representerer det motsatte: penger og varer. Valgerd Svarstad Haugland: Dette går ikke!