Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kunnskapsministeren innrømmer løftebrudd

Bryter med regjeringsplattformen - snur om døveskoler.

SNUR: - Når vi gjør noe annet enn det som står i regjeringsplattformen, er det naturlig å informere om det, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SNUR: - Når vi gjør noe annet enn det som står i regjeringsplattformen, er det naturlig å informere om det, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har i dag begått et soleklart brudd med sin egen regjeringsplattform - og han innrømmer det selv. 

I en pressemelding Kunnskapsdepartementet sendte ut fredag ettermiddag, heter det nemlig:

«Det står i Sundvolden-erklæringen at regjeringen vil gjenopprette de statlige døveskolene. Men det vil være lite hensiktsmessig å reversere den prosessen som er i gang med å avvikle tre av de fire statlige heltidstilbudene for hørselshemmede fra høsten 2014, eller å opprette nye skoler.»

- Når vi gjør noe annet enn det som står i regjeringsplattformen, er det naturlig å informere om det, sier Røe Isaksen til Dagbladet.

Les hele regjeringsplattformen her.

Snuoperasjon Han understreker imidlertid at det ikke betyr at den statlige innsatsen overfor hørselshemmede barn svekkes - snarere tvert imot, mener han.  

- Vi vil blant annet styrke den statlige deltidsopplæringen til hørselshemmede og døve elever som bruker tegnspråk, sier kunnskapsministeren til Dagbladet.   

Årsaken til at regjeringen har snudd, er at prosessene med å avvikle de statlige døveskolene har kommet så langt at det ville være ufornuftig å stoppe dem, forklarer han.

- Dette er  saker som ble behandlet i Stortinget for 4-5 år siden. Da var både Høyre og Frp imot den rødgrønne politikken, og det er derfor det også er i regjeringsplattformen. Da vi kom inn i regjering, så vi at dette ikke lot seg reversere nå. 

-  La meg ta ett eksempel: Bergen kommune har brukt titalls millioner, sannsynligvis enda mer, på å bygge en splitter ny kommunal skole for hørselshemmede barn. Dersom man skulle reversert dette, vill det betydd titalls millioner rett ut av vinduet. De statlige døveskolene får dessuten stadig færre elever. I Holmestrand er det ingen heltidselever igjen, i Oslo er det fem, fortsetter han. 

Ble advart Da Dagbladet først omtalte den nye Høyre/Frp-regjeringens løfte i Sundvolden-erklæringen, uttalte Elisabeth Aspaker, som var Høyres skolepolitiske talsperson i forrige stortingsperiode:      

- Vi mener det samme nå som da saken ble behandlet i Stortinget. Vi skjønte ikke hvorfor de rødgrønne ønsket at staten skulle fraskrive seg dette ansvaret. For oss er det viktig å sikre topp kompetanse og stabil finansiering. 

LØFTEBRUDD: På side 55 i regjeringsplattformen som Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) forhandlet fram på Sundvolden-hotell, står det svart på hvitt at regjeringen vil gjeninnføre statlige grunnskoler for hørselshemmede. Det blir det ikke noe av. Kilde: regjeringen.no
LØFTEBRUDD: På side 55 i regjeringsplattformen som Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) forhandlet fram på Sundvolden-hotell, står det svart på hvitt at regjeringen vil gjeninnføre statlige grunnskoler for hørselshemmede. Det blir det ikke noe av. Kilde: regjeringen.no Vis mer

Anders Hegre, generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF), advarte imidlertid mot at gjeninnføring av statlige grunnskoler for hørselshemmede barn ville være et stort og alvorlig tilbakeskritt. HLF jobber nemlig for at Norges om lag 2500 hørselshemmede barn i størst mulig grad skal inkluderes i hjemmeskolen sin - og ikke sendes til egne statlige døveskoler. Hegre advarte mot at regjeringens løfte ville stå i veien for dette:

- Kommunene vil enkelt kunne henvise dem til de statlige skolene, for å slippe å bære kostnadene ved å tilrettelegge for det enkelte hørselshemmede barn, sa han til Dagbladet. 
 
- Det er ingen grunn til uro, vi skal finne god løsninger. Jeg mener det ikke er noe til hinder for at integreringen kan fortsette i vanlig grunnskole. Vi får komme tilbake med detaljene når regjeringen og den nye statsråden er på plass, forsikret Aspaker.
 
Hørselhemmedes Landsforbund: - Klokt Nå er regjeringen og den nye statsråden  på plass - og detaljene han kommer tilbake med, er altså en total snuoperasjon: Regjeringen gjenoppretter ikke en eneste statlig døveskole - til tross for Sundvolden-erklæringens krystallklare løfte.     

Kunnskapsministeren presiserer likevel at det fortsatt skal være et statlig tilbud for de som ønsker det:

- Regjeringen vil opprettholde ett statlig tilbud om grunnskoleopplæring, og den statlige skolen for hørselshemmede AC Møller i Trondheim vil være tilgjengelig for elever i hele landet som ønsker det. Vi vil også opprettholde et deltidstilbud i Holmestrand, uttaler Røe Isaksen i pressemeldingen.

Hegre, i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF), er godt fornøyd. Regjeringens beslutningen er i tråd med det HLF har sagt hele tiden, mener han:

-Det å gjeninnføre statlige grunnskoler for hørselshemmede barn ville ha vært et alvorlig tilbakeskritt, da all annen tenkning i samfunnet handler om inkludering og tilrettelegging. Nå klargjør kunnskapsministeren kommunenes ansvar for god og tilrettelagt opplæring for hørselshemmede barn, og varsler at de samtidig vil styrke tilbudet.        

- Et klokt og fornuftig valg av regjeringen, slår han fast.
 

Hele Norges coronakart