Svalbard

- Kunnskapsnivået er lavt

Ekspert mener myndighetene har vært for dårlige i å håndtere to motstridende Russland-regelverk. Kan bli brukt til propaganda, mener han.

DIPLOMATI: Departementene under utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjorde et unntak og slapp inn russiske importvarer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DIPLOMATI: Departementene under utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjorde et unntak og slapp inn russiske importvarer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Kunnskapsnivået om Svalbardtraktaten i norsk forvaltning er lavt. Det er vårt viktigste utenrikspolitiske område, så det hadde vært en fordel om det var høyere, sier Svalbard-ekspert Per Arne Totland.

Dagbladet omtalte søndag internkommunikasjonen som gikk i regjeringen da Norge slapp inn russisk gods til Svalbard i sommer. Til den lille russiske bosettingen i Barentsburg ble det gjort et unntak og sluppet inn varer som var nødvendige for gruvedriften.

Samtidig har Norge forbudt russisk import etter Ukraina-invasjonen.

Hvisker om Svalbard

Interne e-poster Dagbladet omtalte søndag, forteller at det i forkant gikk en diskusjon blant myndighetene om hvordan regelverket egentlig burde tolkes. Totland mener det avdekker en usikkerhet i regjeringen rundt Svalbard.

- Det er en konsekvens av at man har ønsket minst mulig oppmerksomhet omkring Svalbard-politikken. Man skal helst bare hviske om Svalbard, sier Totland.

- Det skaper et kunnskapsunderskudd hos politikere og i forvaltningen, som gjør oss sårbare, sier han videre.

Han er forfatter av boka «Kaldfront – konfliktområdet Svalbard gjennom 100 år» og har fulgt norsk Svalbard-politikk i en årrekke.

Samtidig som Norge har innført sanksjoner som forbyr russisk import, er Norge også forpliktet internasjonalt av Svalbardtraktaten. Lavt kunnskapsnivå om traktaten gjør det krevende å innføre sanksjoner som ikke samtidig krenker folkeretten, mener Totland.

Frykter propaganda

- Fremmede stater vil kunne utnytte det lave kunnskapsnivået til press og propaganda. Når det i den russiske statsdumaen truer med å si opp delelinjeavtalen i Barentshavet, viser det både at situasjonen utnyttes på russisk side og at norske myndigheter nok kunne opptrådt stødigere, sier Totland.

Svalbardtraktaten har eksistert i over 100 år og er inngått mellom 46 land. Den gir Norge kontroll over Svalbard, men pålegger samtidig Norge å likebehandle alle land som er del av avtalen. Russland er også del av avtalen.

Det var Finansdepartementet og Utenriksdepartementet som utvekslet e-postene.

Finansdepartementet henviser til Justis- og beredskapsdepartementet for en kommentar, som ikke har besvart Dagbladets henvendelse.

Jusprofessor uenig

Geir Ulfstein er jusprofessor ved Universitetet i Oslo og omtales som en av de fremste ekspertene på Svalbardtraktaten.

- Svalbardtraktaten stiller krav om at de statene som er parter i traktaten, skal likebehandles. Dette gjelder også for russisk import til Svalbard, sier Ulfstein.

Men han gir en illustrasjon av at jusen på feltet er avansert:

- Det er derimot ikke noen rett til transitt av varer over Fastlands-Norge. Men politisk er det forståelig at Norge medvirker til at befolkningen i Barentsburg får forsyninger på en praktisk måte, sier Ulfstein videre.

Ulfstein har et annet syn enn Totland på hva spørsmålene som ble sendt mellom myndighetene, er et tegn på:

- Jeg kan heller ikke se noe kritikkverdig i at norske myndighetsorganer forhører seg hos hverandre om regelverket i så viktige saker som dette, sier Ulfstein.

Går mot høring

Det blir trolig høring i Stortinget i høst om regjeringens håndtering av Ukraina-krigen, der utenriksministeren og statsministeren er blant dem som kan bli innkalt, erfarer Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer