Kunstdukke førte til lik-alarm

Politiet fikk melding om lik på kaia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Svolvær rykket ut etter en melding om et lik på kaia i sentrum. Det viste seg å være en kunstinstallasjon.

- Det var en person fra Svolvær som kom nærmest styrtende inn på stasjonen og meldte om den døde personen sittende i en stol på kaia, forteller etterforskningsleder Sture Walsøe i Helgeland politidistrikt tilLofotposten.

Skulle ikke være lik

Politiet forberedte seg på å stenge av åstedet. De tok som prosedyren tilsier med seg likpose, presenning og telt i bilen, men på åstedet ble de overrasket.

Det fantes ikke noe lik, men derimot en naturtro dukke. Kunstnerne Maria Sundby og Tone Leksbø var på ferie i Svolvær, og hadde laget en dukkemann av skumgummi, med gipsfjes og med riktige proporsjoner til å passe en mann.

Meningen var å plassere ham i en fluktstol med en avis, og så se hvor lang tid det tok før noen reagerte på mannen.

- Det var ikke meningen at han skulle se ut som et lik, men det var vanskelig å få til øynene og derfor ble han sovende, forteller Maria.

Prøvde å gjemme mannen

Egentlig skulle ikke mannen plasseres på kaia, men i og med at den var tung å bære rundt, bestemte Maria og Tone seg for å gjemme den litt og heller hente den dagen etter.

Da de kom tilbake var dukken borte, og fortvilelsen ganske stor. Det hadde tatt tid å lage mannen.

- Vi trodde det kunne være noen fulle folk som hadde kastet den på sjøen eller tatt den med seg hjem, forteller Maria. Dermed gikk turen innom to av avisene i byen, der de fikk beskjed om at politiet hadde rykke ut for å finne «liket».

- Vi gikk nervøse bort til politistasjonen, men der tok de det med humor, så det var en lettelse, sier Maria. Nå er mannen plassert i en kjeller i Svolvær, og der blir han stående inntil videre.

(NTB)