Kunsten å (g)lede

Marit Breivik toppet 2008 med EM-gull. Stem på årets navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les også: Stem på årets navn

Slik stemmer du

Gi din stemme på nett. Stem på www.db.no/aaretsnavn/

Send ÅRETS «kandidatens nummer» (for eksempel «ÅRETS 1») til 2400. Hver SMS koster 3 kroner.

Juryen

Sjefredaktør Anne Aasheim, nyhetsredaktør for Dagbladet, Peter Raaum, redaktør for dagbladet.no, Even Teimansen, kulturredaktør Hege Duckert og redaktør for Dagbladets magasiner, Jane Throndsen.

Vinneren blir tildelt en kopi av skulpturen «Dagbla\' gutten».

OHRID (Dagbladet): - Oj, sier du det? Det var hyggelig og artig.

Dagbladet har nettopp fortalt landslagstreneren for de gullgode og populære håndballjentene om nominasjonen midt oppi EM-sluttspillet i Makedonia.

I et hektisk program fant hun 30 minutter ledig tid til dette intervjuet - to dager seinere.

Håndballjentene har gjort gullsanking til en tradisjon. Å gjenskape suksess er en utfordring Marit Breivik kan snakke om i timevis. Noe hun for så vidt også gjør. Hun er blitt en av landets mest etterspurte foredragsholdere, men har bare tid til noen få.

- Jeg får fire-fem henvendelser om foredrag hver dag. Både på mail og SMS, sier Breivik til Dagbladet.

Fra null til gull

Etter OL-gullet i sommer tok det helt av. Det var gullet hun, jentene og hele Norge manglet i vår felles håndballbagasje. Håndballjentene er blitt et nasjonalt felleseie som vi trykker nærmere til vårt bryst enn noe annet.

<strong><b>LEDEREN:</strong></b> Marit Breivik har rundt 150 reisedøgn i året i jobben som landslagstrener for håndballjentene. I år har hun brukt en del av dem på å glede oss med gull i både OL og EM. Foto: Scanpix
LEDEREN: Marit Breivik har rundt 150 reisedøgn i året i jobben som landslagstrener for håndballjentene. I år har hun brukt en del av dem på å glede oss med gull i både OL og EM. Foto: Scanpix Vis mer

Det merket Breivik både på gata og på butikken, hvor gratulasjonene kom tett som stablede blikkbokser i hyllene.

Landslagssjefen husker godt lykkefølelsen i Beijing etter at jentene hadde feid mektige Russland av parketten i finalen. Fem år tidligere opplevde hun sitt største nederlag. I VM i Kroatia i 2003 misset Norge i forsøket på å kvalifisere seg til OL i Aten i 2004. Breivik kan ennå kjenne rådløsheten som tok henne da hun kjente at OL-plassen glapp ut av hendene.

Nå sto hun der som olympisk mester.
Fra å ikke få være med i ett OL, til å vinne gull i det neste.

Snakk om stigning!

Snakk om revansje!

Snakk om dramaturgi!

«Teamorientert» og «fellesskapet»
- Jeg er ikke så god til å beskrive følelser, men det var jo en himmelsk opplevelse. Det kjentes så gedigent ut fordi OL-gull var noe vi hadde ventet på så lenge. Derfor kjente jeg en veldig glede på vegne av oss alle sammen, sier hun.

Her begynner vi å nærme oss mye av hemmeligheten bak alle suksessene. For det er noen stikkord du kjapt biter deg merke i når du snakker med Marit Breivik. Det går sjelden mange sekundene mellom hver gang hun nevner at hun er «teamorientert» og opptatt av «fellesskapet».

- Jeg er heldig som får ha hovedansvaret. Men jeg er også heldig som får jobbe med flinke folk i teamet mitt. De beste opplevelsene jeg får er når spillerne klarer å få ut det beste i seg selv. Når laget lykkes så lykkes også vi i lederteamet, sier Breivik.

Smittende spilleglede

Hun er sikker på at spillegleden i laget bidrar til seertallene som kryper opp mot halvannen million på det meste.

- Den smitter over på folk og skaper forventninger. Det er veldig inspirerende at idretten kan ha så stor verdi utenfor idrettsmiljøet. At det dreier seg om mer enn bare oss selv, sier Marit Breivik.

Hennes ekstremt inkluderende lederstil blir gjerne omtalt som moderne ledelse. Så ble hun da i november også kåret til Årets leder i Norge av medlemsorganisasjonen HR Norge.

Breiviks spesialområder, «Teambygging» og «Hvordan få nye medarbeidere til å lykkes» er det de fleste vil høre om i alle forespørslene landslagstreneren får om å holde foredrag. Siden hun ble landslagstrener i 1994 har hun hatt 126 jenter på landslaget. Med 13 medaljer (seks gull) på 18 mesterskap har Breivik gang på gang vist sin evne til å få folk til å prestere sammen.

Og til å glede en hel nasjon.

ENGASJERT: Breivik er aktiv på sidelinja.
GULLDAMA: Breivik ledet håndballjentene til gull i EM i desember.
OPPMUNTRER: Ett av Breiviks favorittuttrykk er fellesskapet. Hun er veldig opptatt av å delegere ansvar til spillerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer