Kunsten å jubilere

I 2014 er det nytt jubileum, og til det må regjeringen tenke stort på vegne av nasjonen Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STIKLESTAD (Dagbladet): I dag er det Olsok. På Stiklestad og i Trondheim møter flere hundre tusen opp for å se og høre kunst, bygge identitet og lære. Det er munnfuller av nasjonal og religiøs patos, naturligvis. Men arrangementsindustrien rundt de to historiske minnestedene trekker også inn problemstillinger fra samtida og drøfter seg selv som årlig nasjonal begivenhet. Det entusiastiske amatørskap sprunget ut av lokalsamfunnets sivile institusjoner, er blitt styrket av profesjonelle krefter. Her er det utviklet en jubileumsfaglighet som bør kunne komme hele landet til gode ved store nasjonale begivenheter i framtida.

JUBILEET for unionsoppløsningen i 1905 kunne ha trukket veksler på denne kunnskapen. Slik det ble, ble det hengende litt i den løse luft. Nasjonen ble ikke revet med. Det ble både litt historieløst og i for stor grad løsrevet fra dagens aktuelle politiske problemstillinger og konflikter. I siste nummer av Nytt Norsk Tidsskrift skriver kultursosiologene Olaf Aagedal og Ånund Brottveit om «Kunsten å jubilere». De slår fast at det ikke er så lett. Det er både kostbart og kontroversielt. Budsjettene sprakk med 50 millioner kroner. Ved arrangementenes slutt var det nok mange borgere som var usikre på hva de egentlig hadde vært med på å feire. Underskudd er ikke noe å sutre over hvis det som kommer ut av det har noe stort over seg. Slik ble ikke 2005-feiringen, og derfor ble det både økonomisk og politisk underskudd av hele greia. Men i 1905 visste folk flest at de var med på noe viktig. De gikk mann av huse for å delta i folkevæpningslag og folkeavstemninger, og kvinnene, som ikke hadde stemmerett, samlet inn til panserskip og underskrifter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer