2 x (Tegg - Tvann) over (Tplomme - Tvann). Dette skal gi det perfekte bløtkokte egg, noe som i mange, mange år har vært en vitenskapelig gåte.
Det er doktor Charles Williams ved universitetet i Exceter i England som har knekt den mystiske formelen.
For ikkematematikere så er det ikke så lett å skjønne doktor Williamsä formel, og derfor har han gitt noen eksempler som kan hjelpe mange.
- Et 50 grams egg som tas rett fra +4 i kjøleskapet og over i en kjele med kokende vann, trenger nøyaktig fire minutter og 30 sekunder i kokende vann for at plommen skal ha et bløtt sentrum.
- Er egget mindre, så trengs selvsagt kortere koketid. Doktor Williams har brukt sin formel og funnet ut at et lite egg på 47 gram trenger fire minutter og 15 sekunder.
- Er egget stort, ca. 67 gram, så må egget koke i fem minutter og 30 sekunder for å ha en bløt kjerne.
Lite vann
I sin forholdsvis lange forskning har doktor Charles Williams også funnet ut at eggene smaker bedre dersom de blir kokt i mindre vann.
-Jeg anbefaler å koke egg i større kjeler, og vannet bør ikke vare vannlinja bør ikke være mer enn en centimeter fra kjelebunnen. Da sparer man tid, og egget blir bedre, sier Williams.