Kunsten å koke et bløtkokt egg

LONDON(Dagbladet): Dette er formelen verden har ventet på:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2 x (Tegg - Tvann) over (Tplomme - Tvann). Dette skal gi det perfekte bløtkokte egg, noe som i mange, mange år har vært en vitenskapelig gåte.

Det er doktor Charles Williams ved universitetet i Exceter i England som har knekt den mystiske formelen.

For ikkematematikere så er det ikke så lett å skjønne doktor Williamsä formel, og derfor har han gitt noen eksempler som kan hjelpe mange.

  • Et 50 grams egg som tas rett fra +4 i kjøleskapet og over i en kjele med kokende vann, trenger nøyaktig fire minutter og 30 sekunder i kokende vann for at plommen skal ha et bløtt sentrum.
  • Er egget mindre, så trengs selvsagt kortere koketid. Doktor Williams har brukt sin formel og funnet ut at et lite egg på 47 gram trenger fire minutter og 15 sekunder.
  • Er egget stort, ca. 67 gram, så må egget koke i fem minutter og 30 sekunder for å ha en bløt kjerne.

Lite vann

I sin forholdsvis lange forskning har doktor Charles Williams også funnet ut at eggene smaker bedre dersom de blir kokt i mindre vann.

-Jeg anbefaler å koke egg i større kjeler, og vannet bør ikke vare vannlinja bør ikke være mer enn en centimeter fra kjelebunnen. Da sparer man tid, og egget blir bedre, sier Williams.

KOKETID: Det er vitenskap og koke egg riktig!