Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kunsten å stjele et valg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Valget er allerede avgjort. Fotballaget Washington Redskins tapte sin siste hjemmekamp, og da er løpet kjørt for den sittende presidenten, ifølge statistisk overtro. Den lokale TV-kanalen viste bilder av den uheldige spilleren som ødela for sitt eget lag i et kritisk øyeblikk. Sportskommentatoren sa tørt:

-  Og her er fyren John Kerry vil ha som utenriksminister.

Vel, hvis du er republikaner, kan du like gjerne tro det var sabotasje som et uhell. Partene synes villig til å ta i bruk alle midler, triks, juks og fanteri for å vinne det store lotteriet. Førstepremie: Fire år som verdens mektigste mann. Annenpremie: Zip. Nada. Ingenting.

Å STJELE ET VALG:

I verdens fremste demokrati er velgernes største bekymring at stemmene deres ikke vil bli telt, og at den andre kandidaten skal stjele valget. Stjele valget? Hvordan stjeler du et helt valg i et land som snart har flere jurister og journalister enn velgere?

Det er overraskende enkelt.

Etter to måneder med intens valgkamp døgnet rundt - taler, debatter, reklame, kakebakekonkurranse - så koker det ned til en ting: Skrem velgerne fra å stemme på han andre fyren. Hvis du er en tilhenger av demokrati, kan du alltids bruke tid på å snakke om terror og Irak og hvordan verden vil gå under, hvis den andre mannen vinner, men det enkleste er å skremme velgerne der de bor, eller utenfor valglokalene.

En domstol i Ohio besluttet i går at republikanerne ikke fikk lov til å plage velgere inne i valglokalene. Republikanerne ønsket å stille med eget mannskap som skulle sjekke om velgerne var lovlig registrert. Tilfeldigvis skulle de utplasseres i valgdistrikt dominert av svarte og fattige, det vil si sannsynlige Kerry-velgere. Men domstolen mente det var best egnet til å skremme folk fra å velge og sa nei.

UTMATTELSESTAKTIKK:

En annen metode er ren og skjær utmattelsestaktikk. Nei, ikke ved å snakke velgerne i senk, men ved bokstavelig talt å slite dem ut. I Florida har republikanerne mobilisert sine egne for å stille i kø foran valglokalene i demokratisk dominerte områder, slik at velgerne forhåpentlig blir så lei av å vente at de går hjem. Ventetida utenfor noen lokaler under forhåndsavstemningen var opptil fire timer. Dette er særlig effektivt overfor eldre velgere i solstekende områder.

Det aller enkleste er selvsagt bare å forkaste stemmer du ikke liker. Det har republikanerne allerede gjort med forhåndsstemmer i Colorado.

POSTEN SKAL FRAM:

Skulle det også slå feil, kan de stole på Posten. US Postal Service klarte forleden å rote bort 50000 forhåndsstemmer, tilfeldigvis i et av valgdistriktene i Florida, hvor lovlige demokratiske stemmer ble forkastet under forrige valg. Hvis du er demokrat, tror du selvfølgelig at det var sabotasje og ikke et uhell.

VELGERE MED BAZOOKA:

Er det bare republikanere som er skurker? Enten det, eller så er de bare så klossete at de stadig blir tatt på fersken. En forklaring på at republikanerne synes mer tilbøyelig til å ta i bruk skitne triks, er at det er lettere å skremme demokrater. Du tuller ikke med velgere som mener det er en menneskerett å bære bazooka. Demokrater er i det hele tatt utsatt når det er valg. De ulike valgsystemene, som kan få hvem som helst til å foretrekke en tur til Ikea, krever ofte spisskompetanse. Skulle du likevel klare å tolke bruksanvisningen, kan du ikke alltid stole på at stemmen blir registrert. I stater med elektronisk stemmeavgivning er det umulig å sjekke de enkelte stemmene i etterkant. Datamaskinen registrerer bare antall stemmer til hver kandidat, så får man bare krysse fingrene for at den teller riktig og ikke krasjer.

LOVLIGE TRIKS:

Når det gjelder lovlige triks, er derimot demokratene helt på høyden. Riktignok ble de overrumplet og nedstemt i Høyesterett under forrige valg, men den tabben gjør de ikke om igjen. Allerede har demokratene sendt ut 10000 advokater til vippestatene. Jusstudenter som for noen år siden tok det nedstøvete faget valgrett, har nå gode dager. Og denne gangen kan de lavere rettsinstansene få siste ord ettersom den konservative justitiarius William Rehnquist er sykmeldt og høyesterett dermed er delt på midten, hvis dommerne følger partilinjen som de gjorde sist.

Den kompliserte og utilgjengelige valgprosessen må ta sin del av skylda for at valgoppslutningen i verdens fremste demokrati er skremmende lav. Rundt halvparten av mulige velgere gidder ikke stemme. Det er mulig en del av dem rett og slett er utmattet og lei av maset. I Ohio, som har vært i valgorkanens øye i snart et år, blir velgerne bombardert med reklame, telefonbeskjeder, TV-reklame og i innspurten daglige lynvisitter av kandidatene. I Florida er fire orkaner på to måneder ingenting mot valgpropagandaen staten oversvømmes av. Skal velgerne tro alt de blir fortalt, burde de være livredde uansett hvem som vinner valget. Begge kandidatene er åpenbart totalt ubrukelige og en fare for liv og helse.

MYSTERIUM:

Likevel er det et mysterium at det stadig er velgere der ute som ikke har bestemt seg. I et valg mellom to så ulike kandidater, bør det være psykisk umulig å ha sympatier i begge retninger. Men amerikanerne liker ikke å stemme mot sin egen president når landet er i krig, selv om de skulle mislike måten krigen føres på.

Amerikanerne føler selv at dette er det viktigste valget i deres levetid. Derfor ventes det rekordhøy valgdeltakelse. Men uansett hvem som vinner, vil det garantert komme beskyldninger om fusk og fanteri. Noen med rette. Som en desillusjonert velger i Ohio sa til MSNB.

-  Min største frykt er at vi aldri mer kommer til å få en lovlig valgt president.

UTMATTELSESTAKTIKK: I demokratiske områder i Florida stiller republikanere seg først i køa for forhåndsstemmegiving. Ventetida i solsteiken blir dermed så slitsom for dem som står bakerst at noen gir opp.
VALGET AVGJORT: Ifølge statistisk overtro kommer den sittende presidenten å tape hvis Washngton Redskins taper sin siste hjemmekamp. Og da ser det ikke lyst ut for Bush...
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media