Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kunstig åndedrett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Da Stortinget vedtok å overføre sykehusene til staten, ble fylkeskommunene fratatt sin hovedoppgave. Dette burde fått konsekvenser for fylkeskommunene som administrativ og politisk enhet. En naturlig oppfølging ville vært å ta opp tredelingen mellom stat, fylker og kommuner til ny vurdering for å høste de gevinstene som sykehusreformen innebar. Det er også et erkjent faktum at direkte valg til fylkestingene ikke har blitt en demokratisk tilvekst, slik hensikten var. Det har snarere blitt et fremmedelement. Men det politiske og administrative apparatet har blomstret opp.
  • I stedet for å benytte anledningen til rasjonalisering og effektivisering, forsøker politikere og byråkrater å holde liv i den gamle strukturen med kunstig åndedrett. Fylkeskommunene skal få nye oppgaver. Miljø- og landbrukssaker som i dag ligger under den statlige fylkesmannen, skal fylkeskommunene ta seg av. Når kommunalminister Erna Solberg foreslår å overføre disse sakene til primærkommunene, blir det oppstyr. Hun planlegger å gjøre noe tilsvarende med barnevernet også. Protestene blir ikke mindre av den grunn.
  • Det er ingen overraskelse at Senterpartiet leder an i dette hylekoret. Det er programmessig. Men når partiet motsetter seg at primærkommunene får flere oppgaver, avslører det seg selv. Det partiet som mest av alle vil hegne om og styrke lokaldemokratiet, har selvsagt oppdaget at en slik overføring må føre til kommunesammenslåinger. De mange små kommunene vil ikke være i stand til å løse nye oppgaver. Selv Senterpartiet innser det.
  • Langt alvorligere er det at Arbeiderpartiet ser ut til å slenge seg på samme lasset. I sin desperate leting etter saker som kan gi partiet bergingsvon, fyrer det opp under mismodige fylkespolitikere og ordførere som væter grensepåler for å markere revir. Denne trafikken burde Arbeiderpartiet holde seg for god til. Endelig har vi fått en kommunalminister som viser politisk mot og reformvilje. Arbeiderpartiet kan ikke møte en slik utfordring med å gå baklengs inn i framtida.
Hele Norges coronakart