Kunstig hjerte redder liv

I løpet av et par måneder har svenske leger reddet 5 menneskeliv ved hjelp av et kunstig hjerte. Legene regner dette som et gjennombrudd for hjertesyke som venter på tranplantasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er legene ved Sahlgrenska sykehuset i Gøteborg som står for den medisinske sensasjonen.

I løpet av et par måneder har 5 pasienter reddet livet ved hjelp av et kunstig hjerte. Fire av pasientene fikk bruke hjertet midlertidig mens de ventet på transplantasjon. På den femte pasienten lykkes legene i å reparere skaden på pasientens opprinnelige hjerte mens lånehjertet arbeidet.

Gjennombrudd

- Dette er helt nytt. Vi har aldri tidligere lykkes i å reparere ett hjerte mens det ordinære hjertet hviler, sier avdelingssjef Sven-Erik Svensson på Sahlgrenska. Han mener denne metoden åpner helt nye muligheter for hjertetransplantasjoner.

Svensson forteller om en ung kvinnelig pasient som var bare noen timer fra døden, da legene satte inn det kunstige hjertet. I tre måneder fikk kvinnen behandling, og i løpet av denne tiden hadde hennes eget hjerte blitt friskt igjen. Normalt brukes det kunstige hjertet i påvente av å finne en egnet donor. Det kunstige hjertet holder omtrent et år.

- Døende pasienter får på denne måten en ekstra frist. I løpet av denne tiden kan vi finne et erstatningshjerte, og redde menneskeliv, sier Svensson.