Kunstig intelligens bak medisinsk gjennombrudd

En ny type antibiotika er funnet ved hjelp av nyskapende teknologi.

«SUPERBAKTERIE»: Dette er bakterien som KI nå skal hjelpe å bekjempe. Foto: Shutterstock
«SUPERBAKTERIE»: Dette er bakterien som KI nå skal hjelpe å bekjempe. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere i Canada og USA jubler over et gjennombrudd de har gjort ved hjelp av kunstig intelligens, skriver BBC.

Takket være teknologien har forskerne klart å finne en antibiotikatype som er effektiv mot den såkalte superbakterien Acinetobacter baumannii. Superbakterier er multiresistente bakterier, altså som er resistente mot to eller flere antibiotika.

En av forskerne bak studien, Jonathan Stokes ved McMaster University, kaller denne superbakterien «folkefiende nr. 1», fordi den svært ofte er resistent mot nesten alle typer antibiotika.

Forskerne matet den kunstige intelligensen med informasjon om hvilke kjente kjemiske forbindelser som er effektive mot bakterien.

Det tok KI én og en halv time å produsere en kort liste over aktuelle kjemikalier, etter å ha gjennomgått et titalls millioner kjemiske forbindelser, skriver BBC.

Funnene er publisert i tidsskriftet Nature Chemical Biology.

- Funnene støtter opp under premisset om at KI i betydelig grad kan akselerere og utvide vårt søk etter ny antibiotika, sier professor James Collins ved teknologiinstituttet i Massachusetts til mediehuset.

Det gjenstår både laboratorietesting og kliniske forsøk før antibiotikumet vil komme på markedet. Stokes antar at den første AI-produserte antibiotikumet ikke vil bli utskrevet før i 2030.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer