Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kunstig liv kan revolusjonere Internett

Keith Downing i Trondheim har skrevet doktoravhandling om kunstig liv, og mener forskningen hans kan gi raskere Internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har gjenskapt vår egen evolusjon i enkle, matematiske formler. Nylig lærte et dataprogram seg selv å svømme.

Datavirus lever sine egne destruktive liv. Men Norges fremste forsker på kunstig liv (KL), Keith Downing ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, mener det er lenge til utviklingen når så langt at vi bør begrense maskinenes læringsevne ut fra etiske hensyn, skriver Aftenposten.

- Datavirus aktualiserer den etiske siden av dette arbeidet, for datavirusenes prinsipper er uhyre interessante i forhold til kunstig liv-teoriene. Jeg ønsker å lage et eget fagområde om dette, men tviler, fordi jeg vet hvilke idéer det kunne gi opphav til hos enkelte studenter, sier Downing til Aftenposten.

Datavirus er det første eksemplet på hvordan kunstig liv kan slå tilbake på skaperen, mener Downing.

Vil ikke lage mennesker

På tross av frykten etter kloningen av sauen Dolly for tre år siden, er ikke forskernes mål å gjenskape mennesker, ifølge Downing. Målet er å skape roboter som kan utføre interessante arbeidsoppgaver, ved å gjenskape prosessene som styrer den tankevirksomheten vi kaller intelligens.

- De programmene vi lager er ikke intelligente vesener, men de oppfører seg på en måte som vi ville kalt intelligent. Isolert følger de forskjellige programmene bare helt enkle kjøreregler. KL-forskere vil si at vi mennesker fungerer på samme måte, forskjellen er at vår hjerne har svært mange av disse «kjørereglene». Den er ikke spesiell, bare veldig mye mer komplisert, sier Downing til Aftenposten.

RASKERE INTERNETT? Keith Downing i Trondheim mener forskningen hans på kunstig liv kan gi raskere Internett. Her en dataanimert modell av arvestoffet vårt, DNA.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media