Kunstkritikere slakter Hagen-bildet på Stortinget

- Pompøst og selvhøytidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Portrettmaleriet av Carl Ivar Hagen er verken nyskapende eller særlig spennende. Det er heller gammelmodig og kjedelig, sier Dagbladets kunstekspert Kari Brandtzæg.Hun synes ikke bildet er verdt sin plass på Stortinget.- Jeg er enig i at det ikke trenger henge i Stortingets fellesareale. Det hører ikke hjemme der, sier hun.

Frp venter Ifølge Stortingets reglement skal det ikke henge partitilknyttet kunst på veggene i Stortingets fellesareale. Presidenskapet besluttet dette den 30. november, 2006. Men Hagen-bildet, som er malt av kunstneren Tore Juell, har hengt opp på veggen på et av Stortingets felles konferanserom siden mars i år.

At bildet henger i strid med regelverket ser ikke ut til å bekymre partileder Siv Jensen.- Vi vil ta ned bildet dersom vi blir pålagt det, men jeg håper da inderlig at alle som ivrer for at bildet skal fjernes har viktigere ting å holde på med, sier hun til Dagbladet.no.Hva slags påbud hun venter på, er imidlertid noe uklart.- Strengt tatt burde ikke Frp trengt noen ytterligere hendvendelser fra presidentskapet om å fjerne dette bildet. Det har jo allerede blitt vedtatt at partitilknyttet kunst ikke skal henge i fellesarealene på Stortinget. Normalt ville man tro at folk etterlever slike vedtak, sier avdelingssjefen ved Informasjons- og dokumentasjons-avdelingen på Stortinget, Inger Lorange Figved.Det var Frp selv som tok initiativet til - og betalte for maleriet av Hagen. Hvor mye partiet ga for det er ikke kjent.- Vi bestilte bildet for at det skulle henge i konferanserommet, fordi vi holder våre ukentlige gruppemøter der, bekrefter Jensen.- Hva synes du selv om det?- Jeg synes det er fint, svarer Jensen.Pompøst Kunstkritiker Tommy Sørbø er ikke enig med Jensen i at bildet er fint. Han har tidligere uttalt til NRK at han synes Hagen ser ut som en «smørbukk» på bildet.- Ja, det stemmer at jeg har sagt det. Han ser jo helt sprekkferdig ut. For meg fremstår han som så selvgod og pompøs at jeg nesten opplever bildet som en karikatur, sier han.Mannen som har malt Hagen-bildet, Tore Juell møter kritikken med stor ro.- Nå er det ikke sånn at jeg maler for å tilfredsstille kunstkritikere. Jeg pleier å si som Fremskrittspartiet, - at jeg maler for folk flest, humrer han. Juell har portrettert en rekke politikere, blant annet Anders Lange og Thorbjørn Jagland. Han har dessuten malt et bilde av Kong Harald som også henger på Stortinget.- Jeg synes det er en ære at bildene mine henger på Stortinget, sier han.Også Siv Jensen er stolt av kunstneren. - Folk bør sette pris på at vi har engasjert en av Norges dyktigste malere til å utsmykke et av Stortingets møterom, sier hun. 

- Lite oppmerksomhet

Møterommet der Hagen-maleriet henger, brukes blant annet av den utvidete utenrikskomiteen. Venstres Lars Sponheim er en av komiteens medlemmer. Han forteller til Dagbladet.no at maleriet får heller lite oppmerksomhet under møtene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.