Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kunstkua Teleros stjålet av graffiti-kidnappere

Se videoen med kravene fra Oslos Militante Graffitikunstnere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Prosjektledelsen for CowParade har etterlyst sin fullvoksne paradeku i alle kanaler etter at Teleros ble skrudd ned fra  sokkel og stjålet fra Åmot sentrum i Vinje natt til mandag. Kunstkua skulle innbringe penger til selvhjelp for landbruket  i Malawi på en auksjon på Dyrsku\'n i Seljord 10. september.

I dag kommer forklaringen på det mystiske kutyveriet. En gruppe maskerte graffiti-tilhengere har sendt en video til Varden og Telemarksavisa der de står sammen med Teleros. Oslos Militante Graffitikunstnere truer med å slakte den malte plastkua hvis ikke alle de norske CowParade-kuene er fjernet fra landet innen 12. juli.

Graffiti-tilhengere synes CowParade er et gjennomkommersielt tiltak som ikke fortjener betegnelsen kunst. Og de krever at graffitikunstnere skal få mer plass å boltre seg på i det offentlige rom.

-Forvirrede og umoralske

Ordfører Arne Vinje i Vinje kommune kaller aksjonistenes argumenter for forvirrede og dypt umoralske.

- Det finnes ingen rimelig grunn for dette tyveriet, og gruppa får på samvittigheten at de hindrer hjelp til mennesker som trenger det hundre ganger mer enn dem selv. Argumentene deres er forvirrede og tynne, sier ordføreren til Telemarksavisa.

Han rekker fram en utstrakt hånd til kidnapperne: sett kua tilbake like stille og rolig som den forsvant.

Smørbukk og Teleros

 MÅ SENDES UT AV LANDET:  Slik framstår de til nå uidentifiserte Oslo Militante Grafittikunstnere i kravvideoen om at Teleros og de andre CowParade-kuene må sendes ut av landet innen 12. juli. - Ren kopi av en aksjon i Stockholm for to år siden, hodet til kua kom tilbake i en plastpose, sier leder Nicolai Riise i CowParade Telemark. Foto: Google Video.
MÅ SENDES UT AV LANDET: Slik framstår de til nå uidentifiserte Oslo Militante Grafittikunstnere i kravvideoen om at Teleros og de andre CowParade-kuene må sendes ut av landet innen 12. juli. - Ren kopi av en aksjon i Stockholm for to år siden, hodet til kua kom tilbake i en plastpose, sier leder Nicolai Riise i CowParade Telemark. Foto: Google Video. Vis mer

Det er kunstnerne Solveig Muren Sanden fra Vrådal og Ruth Kvålo fra Tokke som har dekorert Teleros. 88 år gamle Solveig Muren Sanden er blant annet kjent som kunstnerisk "mor" til tegneserien Smørbukk.

CowParade har tradisjoner fra verdensmetropoler som Paris, Aten, Buenos Aires, Denver, Lisboa og Mexico City. Ideen kom i Zurich i Sveits i 1998, og regnskapstallene for 2004 viser at det er delt ut om lag 100 millioner kroner til humanitære formål. Nå er det beløpet trolgi emr enn doblet.

Initiativet rundt Dyrsku\'n i Seljord er første stopp i Norge, og i alt 30 plastkuer i full størrelse er malt av kunstnere og utstilt i Telemark i sommer.

Samlere har anslått at kidnappede Teleros kan innbringe et sekssifret beløp på auksjon.

De 30 kuene som skal auksjoneres bort 10. september har en minstepris på 20.000 kroner hver.

Svensk mønster

- Denne markeringen ser ut til å være en ren kopi av en tilsvarende aksjon i Stockholm i 2004. Der ble graffiti-tilhengerne tilbudt å dekorere en hvit plastku, men svarte med å returnere et avkappet hode av den stjålne kua. Vi kan ikke forhandle med noen vi ikke kjenner, og vi er forberedt på at det skjer det samme med Teleros som med kua i Stockholm, sier daglig leder i CowParade Telemark, Nicolai Riise til Dagbladet.no.

75 prosent av inntektene fra auksjonen i Seljord i høst går rett til Utviklingsfondets landbruksprosjekt i Malawi. 12,5 prosent går til CowParades internasjonale fond og 12,5 prosent skal dekke kostnadene til den lokale aksjonen.  Hvis disse kostnadene er mindre enn 12,5 prosent, går resten til fondet.

Moralsk ansvar

-Ideen til CowParade her i Telemark kom i forbindelse med årets 150 års jubileum for Telemarkskua. Mange steder rundt i verden har inntektene fra CowParade gått til lokale prosjekter, ofte barn. Vi synes vi har det ganske bra i Telemark og valgte et godt prosjekt i den tredje verden, der pengene virkelig vil merkes. Oslos Militante Graffitikunstnere har åpenbart en annen definisjon av moralsk ansvar og rettferdighet enn det vi har, sier Riise.

TELEROS KIDNAPPET: Dette er CowParade-kua som er kidnappet fra Telemark. Kunstnerne Solveig Muren Sanden og Ruth Kvålo har signert Teleros, som etter planen skal auksjoneres bort på Dyrsku\'n i Telemark.