Kunstner malte bilde av Donald Trump i sitt eget menstruasjonsblod

Skal selge bildet til inntekt for meksikanske innvandrere.

SKAL AUKSJONERES BORT:  Mensenbildet skal auksjoneres bort denne uka og inntektene skal gå til en organisasjon som jobber med meksikanske innvandrere i USA. Foto: Sarah Levy og Frederic Brown / AFP Photo / NTB scanpix
SKAL AUKSJONERES BORT: Mensenbildet skal auksjoneres bort denne uka og inntektene skal gå til en organisasjon som jobber med meksikanske innvandrere i USA. Foto: Sarah Levy og Frederic Brown / AFP Photo / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ideen kom til den amerikanske kunstneren Sarah Levy da hun satt og så på en debatt mellom de republikanske presidentkandidatene på Fox News.

Det var dagen Donald Trump møtte Megyn Kelly - og veggen. Etter at programleder Megyn Kelly konfronterte ham med flere karakteristikker han hadde gitt om kvinner, raste Trump. Han mente Kelly hadde vært ute etter å ta ham, og sa:

- Du kunne se at det kom blod ut av øynene hennes. Blod kom ut av hennes «wherever», sa Trump til CNN.

A photo posted by Sarah Levy Art (@bloodytrump) on Sep 17, 2015 at 12:55am PDT

Dette provoserte Portland-kunstneren, som tok tampongen fatt og malte et bilde av Trump i sitt eget menstruasjonsblod.

- Provoserende og uhørt Etter debatten dukket følgende trend opp på sosiale medier, poster med #periodsarenotaninsult. Altså #menseneringenfornærmelse. Kunstneren Levy ville ta det ett skritt lenger. Etter en måned fikk hun mensen og kunne starte arbeidet.

- For meg er det uhørt at en presidentkandidat i USA, ikke bare en ordfører eller tilfeldig riking, kan si sånne ting og fremdeles være i kampen om å bli president. At han tror at han kan snakke slik om en kvinnes grunnleggende reproduksjonssystem, ikke bare for å komme unna tøffe politikkspørsmål - men for å fornærme Kellys intelligens. Det var provoserende og måtte tas opp, skriver Levy på sine hjemmesider.

Hun sier skammen over menstruasjon kan være knyttet til lav selvtillit hos enkelte kvinner og oppfatningen om at kvinner er mindre verdt enn men. Hun ville derfor ta et oppgjør med oppfatningen om at kvinner er «satt ut av spill» ei uke hver måned.

- Denne tankegangen må bli konfrontert og begravet, så å male et bilde av Trump virket som et bidrag til den prosessen, skriver Levy.

Ikke bare det, men hun skal også auksjonere bort bildet til inntekt for meksikanske innvandrere, fordi «Donald vil hate det».

Voldsomme reaksjoner Og reaksjonene har ikke latt vente på seg, naturlig nok.

- Noen av reaksjonene på Internett de siste dagene er fra folk som sier de blir rasende eller kvalm av bildet - eller at de synes jeg er kvalm. Jeg mener at det som virkelig er kvalmende er Donald Trumps rasistiske kommenterer om meksikanere og andre innvandrere, og hans nedlatende holdning til kvinner, skriver Levy.

I natt skulle Donald Trump igjen møte de republikanske kandidatene til debatt. Han leder klart på meningsmålingene, og de andre republikanske kandidatene gikk til samlet angrep på Trump i debatten.

#outofherwhatever #bloodytrump A photo posted by Sarah Levy Art (@bloodytrump) on Sep 17, 2015 at 12:56am PDT