Kunstner Marco Evaristti fikk lokalsamfunn til å se rødt

Nå risikerer kunstneren politianmeldelse.

RØDMALT: Denne islagte fossen på Hovden er stridens kjerne. Foto: Lasse Eidskrem/Destinasjon Hovden.
RØDMALT: Denne islagte fossen på Hovden er stridens kjerne. Foto: Lasse Eidskrem/Destinasjon Hovden. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den anerkjente kunstneren Marco Evaristti har satt sinnene i kok etter sitt kunstprosjekt i en islagt foss på Hovden. Evaristti har fargelagt den islagte fossen knallrød.

Bykle-ordfører Jon Rolf Næss (Ap) er verken imponert eller fornøyd. Nå vurderer han politianmeldelse.

- Det er ikke noe galt med min interesse for kunst, men måten dette er gjort på er problematisk, sier Jon Rolf Næss til Dagbladet.

Ikke søkt tillatelse - Kunstneren har ikke informert oss eller søkt om tillatelse til dette prosjektet. Han har tatt seg til rette og malt en foss rød. Vi kan ikke ha det slik at noen drar ut, tar med seg et spann rødmaling og fargelegger store deler av naturen. Hva skjer neste gang? Skal et fjell males rødt? sier Næss.

Ordføreren påpeker at flere naturområder har et sårbart dyreliv og planteliv.

- Vi skal undersøke saken i morgen. Da vil representanter fra Statens naturoppsyn (SNO) og politiet finne ut hva dette dreier seg om. Så vil vi på bakgrunn av dette bestemme hva vi gjør videre i saken, sier ordføreren.

Kunstneren utførte prosjektet på fredag. Etter dette har ordføreren fått en rekke henvendelser.

Forbannet - Det har vært mange telefoner og vært blandende reaksjoner. Men det er mange som er både fortvilet og forbannet. Vi har fått en rekke spørsmål, men siden vi ikke var blitt forhåndsinformert, kunne vi ikke gi så mange gode svar. Jeg ble først informert om saken gjennom media, og slik bør det ikke være, sier Næss.

Kunstneren selv til NRK at ordføreren må være en kunstnerisk analfabet. Han ønsker å skape debatt, noe han nå mener å ha oppnådd.

- Naturen er allemannseie og isen eies ikke av noen. Alle eier den, sier Evaristti til NRK.

Han sier at det ikke er maling, men en type fruktsaft som er ufarlig for miljøet.

- Jeg har ikke noen grunn til å tvile på dette hvis han sier det, men vi vil for sikkerhets skyld få sjekket i morgen, sier Næss.

Evaristti har gjort lignende prosjekter tidligere. For tre år siden malte han toppen av Mont Blanc og ertet på seg borgermesteren i Chamonix. Senere brukte borgermesteren «stuntet» i sin kampen for gjenvalg.

- Han har jo malt fossen i Arbeiderpartiets farge. Er dette noe du vil bruke i valget, ordfører Jon Rolf Næss?

- Hadde han farget det i blått, ville han nok blitt anmeldt på flekken, men nei, jeg har nok mine egne kontakter hvis det skulle være tilfellet, humrer ordføreren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer