Kunstnere simulerte atomeksplosjon

Minnemerkering for 60-årsdagen for den første atomprøvesprengingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her finner du mer informasjon om atombombe-
prøvesprenginger

(Dagbladet.no): På lørdag markerte en kunstnergruppe at det er 60 år siden den aller første atomprøvesprengingen fant sted.

Foran et spesielt invitert publikum på et privat ørkenområde utenfor Reno i Nevada, simulerte de en prøvesprenging, ifølge Wired.

Troverdig

Klokken 05.29, nøyaktig det samme tidspunktet da den amerikanske hæren foretok sin første atomtest den 16. juli 1945 i ørkenen utenfor New Mexico, kulminerte mer enn tre års arbeid i en gigantisk eksplosjon.

Prosjektet har fått tilnavnet Simnuke.

Det ble startet av flere kunstnere fra California som en protest mot at det fremdeles eksisterer atomvåpen.

Denne eksplosjonen markerer også begynnelsen på en større utstilling om atomkraft i San Francisco.

Rundt 100 mennesker fra hele USA takket ja til å overvære denne minnebegivenheten.

Mer enn 1500 liter av biodrivstoff ble pumpet gjennom seks industrielle flammedempende vifter for å gjenskape en troverdig atombombeeksplosjon.

Vellykket

Da drivstoffet ble antent skjøt en flamme 100 meter opp i luften. Som planlagt antok eksplosjonen den karakteriske, mørke soppformen.

Det hele var over i løpet av 20 sekunder.

Tilskuere, som befant seg på trygg avstand fra flammene, hadde på forhånd fått beskjed av arrangørene om å forhold seg rolig etter at eksplosjonen var over.

- Vi setter pris på at du ikke klapper eller heier etter at dette er over, fordi det her er et trist øyeblikk. Med trist, tenker jeg på alle de menneskene som har blitt drept av atombomber, sa en av arrangørene, Camron Assadi, ifølge Wired.

Helter

Kiki Petit som overvar begivenhet fortalte at det var mange som gråt.

- Dette fikk meg til å tenke på hva menneskene som døde eller overlevde bomben følte. Jeg så faktisk mange tårer. Dette faktumet viser at menneskene her virkelig tenkte på hva dette handlet om, sa Petit.

Når solen stod opp igjen over ørkenlandskapet, uttrykte Assadi sin store beundring for skaperne av dette fryktede våpenet.

- Disse gutta er amerikanske helter, til tross for at de skapte atombomben. Det er et stort teknologisk fremskritt, selv om jeg hater denne teknologien.

100 METER HØYT: Ved å gjenskape en atombombeprøvesprenging ønsker arrangørene å ta avstand fra at det fremdeles eksisterer atomvåpen.
VILLE GI PUBLIKUM ET VARIG MINNE: Sparky Bartlett fyller en beholder med nitrogen, som et siste ledd i forberedelsene.
RISIKABELT: Alle som deltok i gjennomføring måtte ha på seg brannsikre drakter for i det hele tatt å overleve den intense heten.
SISTE SJEKK: Camron Assadi kontrollere drivstoffslangene før eksplosjonen skal finne sted.