Kunstnerisk leder angrepet

Kunstbråket i Stockholm har tilspisset seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kunstneriske lederen ved Historiska museet i Stockholm som allerede har blitt utsatt for drapstrusler, ble i går angrepet på museumstrappen rundt lunsj.

Her sto Thomas Nordanstad som er kunstnerisk ansvarlig for utstillingen og røykte da mannen angrep.

- Jeg oppfattet en ubehagelig bevegelse og så kom en mann i full fart mot meg. Jeg rakk ikke å få armene opp før han ga meg et enormt knuff i brystet. Han hadde fullstendig ville øyne, sier Nordanstad til nyhetsbyrået TT.

Nordanstad falt til bakken, og sier det hele kunne ha gått ordentlig galt, siden det var 12 - 14 trappetrinn ned.

Mannen sa ingenting under angrepet. Han sprang videre inn i museet. Ifølge museumssjefen fant vaktene ham etterhvert og han ble brakt ut av lokalene. Thomas Nordanstad har ikke politianmeldt hendelsen, mannens identitet er ukjent.

- Jeg er blitt tilbudt livvakt, men jeg takket nei, sier han.

Drapstrusler

I tillegg har Nordanstad mottatt en rekke trusler. Han har fått hundrevis av e-poster, og de fleste har truende innhold.

- Jeg har blitt drapstruet og skal bare ha to dager igjen å leve. Ekstremister sender meg hakekors og mange andre ting. De sikkerhetsanvarlige ved museet tar trusselen alvorlig, sier han.

Ødela kunstverk

Det var fredag Israels ambassadør i Sverige gikk løs på et kunstverk i Historiska Museet i Stockholm. Installasjonsverket «Snøhvit og sannhetes galskap» var laget av den israelske kunstneren Dror Feiler og hans svenske kone Gunilla Skold Feiler.

Det omstridte kunstverket består av en liten båt med et bilde av en den kvinnelige palestinske selvmordsbomberen Hanadi Jaradat som drepte 21 mennesker i Haifa for noen måneder siden.

Båten fløt i et basseng fylt med blodfarget vann, mens Dror Feiler spilte Bach-kantaten «Mitt hjerte svømmer i blod» på saksofon fra en liten scene ved siden av.

I en tekst som ble delt ut fortelles historien om den 29 år gamle selvmordsbomberen, som fikk broren og en fetter drept av israelske soldater sommeren 2003. Vevd inn i teksten er også eventyret om Snøhvit.

KIKKER PÅ RESTENE:</B> Under vernissagen til utstillingen "Making difference" i Historiska Museet i Stockholm fredag kveld raserte den israelske ambassadøren til Sverige et kunstverket som han mener glorifiserte selvmordsbombere. På bildet tar den kunstnerlig ansvarlige ved Historiska Museet, Thomas Nordanstad, en titt på restene av installasjonen "Snöhvit og sanningens vansinne" som var kunstverket ambassadøren ødela.