Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kunstnerne gjemte en kanin i øret til Mandelas minneststaue. Nå krever regjeringen den fjernet

Hadde dårlig tid.

VAREMERKE: Kunstnerne bak Mandela-statuen satt en kanin inne i høyre øre. Kaninen skal symbolisere den korte tidsfristen for ferdigstillelse av stauen. Foto: AFP PHOTO / STRINGER
VAREMERKE: Kunstnerne bak Mandela-statuen satt en kanin inne i høyre øre. Kaninen skal symbolisere den korte tidsfristen for ferdigstillelse av stauen. Foto: AFP PHOTO / STRINGER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela gikk bort 5. desember i fjor.

Mandela ble hyllet som en frigjøringshelt av det Sør-Afrikanske folk, og det ble raskt besluttet at det skulle bygges et stort nasjonalt minnesmerke av «Madiba».

Den ni meter høye statuen står ved regjeringens hovedkvarter i hovedstaden Pretoria, og ble avduket 16. desember.

En kanin for hast Det de færreste har lagt merke til - før nå - er at skulptørene har gjemt en kaninfigur i bronse i Mandela-statuens øre, skriver BBC Africa.

Regjeringen har nå beordret at kaninen skal fjernes, ifølge regjeringen «for verdighetens skyld», skriver BBC.

Skaperne bak statuen har imidlertid satt inn kaninen med en symbolsk baktanke.

Ordet for kanin på det Sør-Afrikanske språket afrikaans er «haas», som også har betydningen hastverk.

HATVERK ER LASTVERK: Det blir litt ekstra jobb med den gigantiske Mandela-statuen. Nå har nemlig regjeringen beordret at bronsekaninen som er gjemt i Mandelas høyre øre skal fjernes.  Foto: AP Photo
HATVERK ER LASTVERK: Det blir litt ekstra jobb med den gigantiske Mandela-statuen. Nå har nemlig regjeringen beordret at bronsekaninen som er gjemt i Mandelas høyre øre skal fjernes. Foto: AP Photo Vis mer

Og det er vel liten tvil om at kunstnerne måtte jobbe med kort tidsfrist. Ifølge kunstnerne Andre Prinsloo og Ruhan Janse van Vuuren ville nemlig legge inn en signatur på skultpturen.

- Vi fikk streng beskjed om å ikke gravere statuen med våre egne signaturer på statuens bein, og derfor satt vi inn kaninen, skal skulptørene ha sagt til den Sør-Afrikanske dagsavisa Beeld.

- Tidsfristen var kort, og vi måtte jobbe hardt for å ferdigstille den, sa Prinsloo til avisa.

- Ingen så kaninen Ifølge kunstnerne selv er det svært vanskelig å se bronsekaninen.

- Du trenger kikkert eller en veldig lang linse for å se den. Da statuen ble oppført var det mange som så statuen på nært hold, men ingen la merke til kaninen, sier kunstnerne til avisa.

Talsmann i Sør-Afrikas kunst- og kulturdepartement, Mogomotsi Mogodiri fortalte BBC at kunstnerne hadde unnskyldt seg overfor regjeringen dersom kaninen i det høyre øre kunne virke støtende.

- Vi diskuterer når kaninen skal fjernes. Regjeringen vil ha den vekk så fort som mulig for å gjenopprette statuens verdighet, sa Mogodori til BBC.

Samlende symbol Mandela - ofte benevnt ved hedersbetegnelsen «Madiba» - ble 95 år gammel.

AVDUKET: Statuen ble avduket dagen etter Mandelas begravelse. Her poserer Sør-Afrikas president Jacob Zuma (til høyre) sammen med Nelson Mandelas eldste barnebarn, Mandla Mandela. Foto: AP Photo/Matt Dunham
AVDUKET: Statuen ble avduket dagen etter Mandelas begravelse. Her poserer Sør-Afrikas president Jacob Zuma (til høyre) sammen med Nelson Mandelas eldste barnebarn, Mandla Mandela. Foto: AP Photo/Matt Dunham Vis mer

Den utdannede juristen huskes for sin rolle i kampen mot den sørafrikanske raseskillepolitikken (apartheid), og satt fengslet i 27 år, fram til 1990, da han ble løslatt etter sterkt internasjonalt press. Da var han for lengst et symbol på antiapartheidbevegelsen.

Statuen, hvor Mandela strekker ut hendene, er også skapt for å illustrere at han var, og fortsatt er, et samlende symbol for nasjonen Sør-Afrika.

Hele Norges coronakart