Kunstranere fulgte oppskrift i heimevernsblad

Mennene som fredag sto bak kuppet mot Nationalmuseum i Stockholm, kan ha blitt inspirert av å lese det svenske heimevernsbladet, tror svensk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ettersom de tre mennene også snakket svensk under det dristige ranet, tviler politiet på teorien om at østeuropeisk mafia sto bak kuppet der tre verdifulle malerier av Rembrandt og Renoir ble stjålet.

Bladet Hemvärnet har i hele år trykket føljetongen Rysk raid, skrevet av forfatteren Lars-Olov Alm, og i utgaven som kom 2. november beskrives i detalj et spektakulært væpnet ran av Nationalmuseum i Stockholm.

- Novellen beskriver et angrep mot museet som er så lik ranet at etterforskerne er sikre på at de ble inspirert av den, skriver Aftonbladet.

Som i novellen hindrer ranerne politiet ved å legge ut spikermatter og tenne på biler andre steder i Stockholm, og etter kuppet flyktet ranerne i båt, akkurat som de gjorde i novellen.

- Det er så mye som stemmer at de må ha fått inspirasjon derifra. Vi har diskutert hva vi skal gjøre, men det lar seg ikke gjøre avhøre bladets tusenvis av lesere, sier politiets etterforskningsleder Leif Jennekvist til Aftonbladet.

(NTB)