Kunstranerne sporløst forsvunnet

I formiddag hadde det svenske politiet fortsatt ingen klare spor å gå etter i etterforskningen av de væpnede mennene som i går kveld stormet Nationalmuseum i Stockholm, og fikk med seg tre malerier av Rembrandt og Renoir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Politiet arbeider med flere muligheter, men akkurat nå har etterforskningen ingen spesiell retning, sa pressetalsmann for Stockholmspolitiet Björn Pihlblad i formiddag.

Fram til klokken 2 i natt, arbeidet politiet med tekniske undersøkelser der forbrytelsen skjedde, i tillegg til at politiet har tatt imot tips og sjekket vitner til udåden. Ti politibetjenter er nå involvert i etterforskningen.

Bestillingstyveri

Sveriges tidligere rikskriminalsjef Tommy Lindström, som i dag jobber som privatdetektiv, tror det dreier seg om et bestillingstyveri, og frykter at kunstskatten alt kan være smuglet ut av Sverige, trolig til Øst-Europa.

En av grunnene til at den erfarne etterforskeren tror dette, er at bildene vil være nærmest umulig å omsette i Vesten.

- Men i Øst-Europa er det nok av folk som for eksempel har tjent penger på olje, skogindustri og sprit, og flere av dem har den senere tiden kjøpt mye gammel kunst på auksjoner og i galleriutsalg, påpeker han.

Godt planlagt

Han peker på at de stjålne bildene - Rembrandts «Selvportrett» og Renoirs to verk «Ung pariserinne» og «Conversation» - ikke var av de største, noe som gjør det lettere for ransmennene å smugle dem ut av landet.

- De visste hva de skulle ta, den saken er klar, sier Lindström, som betegner kuppet som svært godt planlagt.

Samtidig som politiet mottok overfallsalarm fra Nationalmuseum kom det også beskjed om at to personbiler brant utenfor Grand Hotel og Strand Hotel. I tillegg hadde ranerne lagt ut en form for spikermatter utenfor museet.

Baltere?

At minst én av gjerningsmennene var utstyrt med maskinpistol, viser at profesjonelle sto bak.

- Personlig tror jeg at det er baltere som står bak, ettersom det i den senere tid har vist seg at baltiske forbrytere har en tendens til å bruke mer vold enn nødvendig, sier han, og viser til det brutale ranet mot en eldre mann i Skåne nylig. Mannen ble etterlatt for å dø i bagasjerommet på sin egen bil.

- Vi har fått en type internasjonal kriminalitet som vi ikke hadde tidligere. Vi har ingen mur mot Øst-Europa, og vi har et mer bevegelig system i og med at vi er med i EU, sier Lindström.

Den tidligere rikspolitisjefen har siden han ble privatdetektiv medvirket til at flere stjålne kunstverk er kommet til rette.

Forsvant i båt

Fredagens dristige ran skjedde i 17-tida, men før politiet rakk å rykke ut var ranerne forsvunnet.

- En mann sto ved inngangen med en maskinpistol og to andre, minst én av dem bevæpnet, sprang opp en trapp og plukket ned bildene som henger på to ulike steder. Siden sprang de ut gjennom entreen, opplyste polititalsmann Björn Pihlblad.

Deretter skal gjerningsmennene ha løpt mot Skeppsholmen like ved og hoppet i en ventende båt.

Politiet sperret straks av området rundt museet, og havnepolitiet fant etter en tid fluktbåten ved Skanstull i bydelen Södermalm. Der stanset alle spor.

Flere millioner kroner

Sikkerhetsansvarlig ved Nationalmuseum, Jan Birkehorn, kunne fredag kveld ikke oppgi hvor mye de stjålne maleriene er verdt, men ifølge politiet skal hver av dem ha en verdi på flere millioner kroner.

Görel-Cavalli Björkman, forskningssjef på Nationalmuseum, sier til svenske Aftonbladets nettutgave at bilder slik som Rembrandts «Selvportrett» har blitt verdsatt til rundt 56 millioner kroner.

Professor Thomas Hall ved den kunstvitenskapelige institusjonen ved universitetet i Stockholm mener imidlertid at det er umulig å selge maleriene.

- En samler vil ikke kjøpe noe det ikke går an å vise fram, mener Hall, som karakteriserer tyveriet som «absurd».

(NTB)

FLUKTBÅTEN:</B> Politiet tror ranerne stakk av i denne båten.
<B>NASJONALMUSEET: Bildene som ble stjålet fra Nasjonalmuseet er verdt flere titalls millioner kroner.
STJÅLET:</B> Her er de tre bildene som ble tatt. Fra venstre: Rembrandts selvportrett malt i år 1630, og to mesterverk av Renoir.
FREKKE TYVER: Bevæpnede menn tok seg inn i Nasjonalmuseet i Stockholm fredag ettermiddag og stjal i alt tre malerier.