BØRSFEST: Kunstsamler Erling Neby tjener fett på børsen. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg
BØRSFEST: Kunstsamler Erling Neby tjener fett på børsen. Foto: Magnus Rørvik SkjølbergVis mer

Kunstsamler gjorde kule på børsfest

Kongsberg Automotive er blant årets vinneraksjer på Oslo Børs. Det gleder investor og kunstsamler Erling Neby (67).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Makrotallene kunne knapt vært bedre, og med utsikter til bedre inntjeningsvekst og fortsatt lave renter, er det full fest på verdens aksjebørser. Oslo Børs’ hovedindeks setter stadig nye rekorder, og i går sluttet indeksen på rekordhøye 788,82 poeng. Intradag-rekord ble det også, på 789,43 poeng. Hittil i år er indeksen opp 15,3 prosent, der mesteparten av oppgangen har kommet etter sommerferien.

Ingen av de ti største selskapene er blitt mindre verdt i løpet av 2017. Av de 20 største er det kun lakseoppdretteren Salmar som har falt i kurs. Den solide børsoppgangen har kommet til tross for at oljeprisen er omtrent uforandret siden årsskiftet.

Samler på kunst og aksjer

Kunstsamler og investor Erling Neby har lenge investert i aksjemarkedet, og er medeier i syv selskaper som har gjort det svært godt i år. Kun en ubetydelig post i seismikkselskapet Polarcus, som er blant årets tapere med en nedgang på 74 prosent, har gått skeis i år, skriver Finansavisen.

Den beste er bildelprodusenten Kongsberg Automotive (KOA), som er blant årets vinneraksjer. Da året begynte var Nebys KOA-aksjer verdt 41 millioner kroner. I dag er de verdt 65 millioner kroner. Legger man til aksjene hans i Norsk Hydro (+49 prosent i år), Nordic Semiconductor (+26 prosent), ABG Sundal Collier (+13 prosent), Ocean Yield (+12 prosent), Yara (9 prosent) og Aker (3 prosent), er det snakk om børsverdier for rundt 240 millioner kroner.

- Jeg sier ikke at jeg aldri har bommet, men det har gått bra i år, sier Neby til Finansavisen, som i 2016 hadde en ligningsformue på 242 millioner kroner, opp fra 224 millioner i 2015.

Han kjøpte sine første Kongsberg Automotive-aksjer etter finanskrisen, og er 14. største aksjonær i selskapet.

- Jeg kjøpte mange aksjer da kursen var 1 krone og 1,50 kroner, og enda flere rundt 5 kroner. Jeg tror snittkursen min er på like over 2,80 kroner. Da jeg gikk inn i selskapet var det konkurstruet. Men så snudde de skuta, og nå legges ulønnsomme avdelinger i mange land ned. Ledelsen er flink, så jeg blir sittende med aksjene mine. Kanskje det kommer utbytte etter hvert. Hvis du ringer meg om ett år vil det ikke forundre meg om aksjekursen er over 20 kroner, sier han til Finansavisen.

Andre økonominyheter:

Barnevernsansatt tjente 3,1 mill. på privaten
Kjøpte for 53 millioner i 2016 - kan få 80 millioner nå