Kunstsamler krever tilbake Munch-litografi beslaglagt hjemme hos Gjermund Cappelen

- Det sto ikke akkurat «narkobaron» skrevet utenpå ham.

LITOGRAFI AV DENNE TYPEN: Hjemme hos Gjermund Cappelen fant politiet et litografi av Munchs «Selvportrett med knokkel». Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
LITOGRAFI AV DENNE TYPEN: Hjemme hos Gjermund Cappelen fant politiet et litografi av Munchs «Selvportrett med knokkel». Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da politiet tok seg inn i huset til narkobaronen Gjermund Cappelen rett før jul i 2013, fant de luksusklokker og millioner i kontanter. Og på et soverom: Munch-litografiet «Selvportrett med Knokkel».

Påtalemyndigheten ønsker å selge klokkene, merkeklærne, gullsmykkene, andre luksusgjenstander og litografiet for å hente inn litt av de 54 millionene de mener Cappelen og hans liga har tjent på hasjvirksomheten.

Engasjert advokat Én mann ønsker å stoppe litografisalget: Kunstsamler Bjørn Herding. Han mener litografiet tilhører ham, og har engasjert Ole Klevan i advokatfirmaet Schjødt for å få det tilbake fra politiet. Foreløpig har ikke Herding lykkes med det.

- Da jeg solgte det til Cappelen, visste ikke jeg at han smuglet og solgte narkotika. Det sto ikke akkurat «narkobaron» skrevet utenpå ham. Jeg trodde jeg solgte det til en seriøs bilimportør, og ante ingen verdens ting om hans kriminelle virksomhet, sier Herding til Dagbladet.

17. desember 2013 møtte han Cappelen med litografiet. Cappelen betalte kontant 350 000 kroner som en delbetaling av sluttsummen som skulle være 900 000. Herding lånte ut bildet til Cappelen slik at han kunne vise det frem for en kjøper og på den måten få resten av pengene. Men bare to dager senere ble Cappelen pågrepet. Stående på gulvet i et soverom i første etasje sto selvportrettet av Munch.

- Jeg trodde politiet ville hjelpe meg med å få tilbake litografiet. Det har ikke skjedd. Politiet stjeler av mine verdier, sier Herding.

- Enige om å heve Ifølge advokat Ole Klevan har Herding og Cappelen blitt enige om å heve kjøpet mot at Herding betaler tilbake de 350 000 kronene, og Cappelen har dermed akseptert at kunstverket ikke er hans. Politiet er ikke enig i dette. Herding stevnet den 19. mai i år staten i et forsøk på å få tilbake kunstverket, men saken ble av Oslo tingrett lagt på is i påvente av den kommende rettssaken mot Cappelen.

Herding har derfor forsøkt å bli en del av straffesaken, men det har ikke domstolen akseptert. Dermed vil arbeidet med den sivilie saken fortsette, sier advokat Klevan til Dagbladet.

- Det er en helt spesiell situasjon der politiet har beslaglagt noe som ikke tilhører personen det er beslaglagt fra, sier han.

Politiet har fått litografiet taksert og verdien anslås til å være opp mot 700 000, får Dagbladet opplyst.

Førstestatsadvokat Lars Erik Alfheim ønsker ikke å kommentere saken, men viser til rettens avgjørelse om at Herding ikke ble part i straffesaken.

Dyre klokker Cappelen og sju andre menn må 14. september møte i Asker og Bærum tingrett tiltalt for grove narkotikaforbrytelser. Cappelen erkjenner straffskyld, mens de fleste andre nekter for å ha vært en del av Cappelens hasjimperium.

Fra Gjermund Cappelen har påtalemyndigheten tatt beslag i smykker til en verdi av 1,3 millioner kroner, klokker til en verdi av 2 millioner kroner, nesten 15 000 aksjer i det amerikanske selskapet Alevo, vesker til en verdi av 789 217 kroner og det nevnte Munch-kunstverket.

Dagbladet er kjent med at det er beslaglagt sju klokker, fire av merket Rolex, to fra Bulgari og en svært sjelden modell av typen Audemars Piguet som det bare ble laget 400 av. Den skal ha en nykjøppris på rundt 370 000 kroner, får Dagbladet opplyst. En Rolex skal ha en nykjøppris på hele 650 000 kroner.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram