Kunstskatter berget i siste liten

Noen av Norges mest skattede kunstverk ble truet da det brøt ut brann på taket i Henie Onstad Kunstsenter i kveld. Bilder av kjente malere som Munch, Picasso og Matisse, ble berget i siste liten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannen påførte kunstsenteret omfattende skader, men ifølge TV2 ble de fleste kunstverkene berget fra flammene.

«Brant heftig»

Årsaken til brannen er trolig taktekkingsarbeid. To personer fikk lettere røykskader etter brannen.

Administrerende direktør Stein Slyngstad ved Henie-Onstad Kunstsenter opplyser at arbeidet på taket har pågått i 7-8 uker etter en vannlekkasje, og var nå nesten ferdig.

Politiet fikk melding om brannen ved 19.30-tiden mandag. Brannvesenet i Bærum fikk assistanse fra kollegene i Oslo og Asker.

Redder kunstverk

Ti personer startet mandag kveld med å redde verdifulle malerier og kunstgjenstander fra kunstsenteret. Maleriene ble brakt fra den store utstillingshallen til inngangspartier. Også malerier fra magasinet ble flyttet bort for å forhindre skader.

- Vi var i ferd med å skifte utstilling. Kunsten i salen i nybygget er i hovedsak malerier av Einar Berger og fotografier, sier Slyngstad til NTB.

- Kunsten er verdt betydelige beløp, sier Slyngstad, som ikke vil gi noe mer konkret verdivurdering.

Redd for å bruke vann

- Vi er redd for å bruke for mye vann for å skade kunstsamling, sier Svanemyr. Det var kun 15-20 personer inne i restauranten da det begynte å brenne, ellers var det tomt i det store kunstsenteret.

(Dagbladet :på nettet/NTB)