Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kunsttyv hevder han kastet fem stjålne malerier til over 870 millioner kroner

- Jeg tok den verste avgjørelsen i mitt liv.

TYVERI: Det er ett av de største kunsttyveriene noensinne. Fem malerier verdt over 870 millioner ble stjålet fra et museum i Paris i 2010. Her undersøker politiet rammene bildene hang i inne på museet. Foto: AP Photo / Jacques Brinon, File / NTB scanpix
TYVERI: Det er ett av de største kunsttyveriene noensinne. Fem malerier verdt over 870 millioner ble stjålet fra et museum i Paris i 2010. Her undersøker politiet rammene bildene hang i inne på museet. Foto: AP Photo / Jacques Brinon, File / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2010 ble fem malerier stjålet fra Paris' Museum of Modern Art, i det som omtales som et av verdens største kunsttyverier.

Kunstverkene som forsvant var malt av Pablo Picasso, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Georges Braque og Fernand Léger.

Maleriene har aldri blitt funnet.

«Spiderman»

I disse dager sitter tre menn på tiltalebenken i Frankrike, tiltalt for å ha hatt befatning med tyveriet, skriver nyhetsbyrået AP.

Den hovedtiltalte, Vjeran Tomic, som har fått kallenavnet «Spiderman» av fransk media, skal være mannen som tok seg inn i museet og tok med seg de fem maleriene, som har en samlet verdi på over 870 millioner kroner.

Noen timer etter tyveriet skal Tomic ha tilbudt maleriene til en av de to andre som nå sitter i retten, den 61 år gamle kunsthandleren Jean-Michel Corvez, som har tilstått å ha tatt imot maleriene.

Corvez betalte innledningsvis rundt 400.000 kroner for Leger-maleriet. De andre maleriene var han usikker på om han kunne finne kjøpere til, men han oppbevarte maleriene i butikken sin.

Etterhvert ble han engstelig og viste maleriene til den tredje tiltalte, den 40 år gamle kunsteksperten og luksusklokkeselgeren Yonathan Birn.

- Kastet dem i søpla

Birn kjøpte Modigliani-maleriet og gikk med på å oppbevare de andre maleriene også.

Men da politiet begynte å etterforske fikk han panikk, ifølge ham selv. I retten mandag påstår han nemlig at han kastet alle maleriene.

- Jeg kastet dem i søpla. Jeg tok den verste avgjørelsen i mitt liv, sier Birn.

Men hverken de medtiltalte eller påtalemyndighetene tror på Birn. Etterforskerne er helt overbeviste om at maleriene har blitt tatt ut av landet, men de har ikke lyktes i å bevise det.

Corvez og Tomic sa at Birn er «for smart» til å ødelegge kunstverkene.

Tomic er tiltalt for å ha stjålet kunsten, mens Birn og Corvez er tiltalt for å ha mottatt stjålne varer.

Corvez og Birn kan få opp til ti års fengsel dersom de blir dømt. Tomic, som er dømt en rekke ganger tidligere, risikerer opp til 20 år i fengsel.

STORBREKK: Nederlandsk politi har offentliggjort overvåkningsvideoen som viser tirsdagens kunsttyveri. Siden det ikke var vakter i museet, kunne tyvene holde på uforstyrret i 35 minutter og få med seg malerier verdt opp mot 1 milliard kroner. Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling