Kunsttyver krever millioner

Tjuvene som like før jul robbet det svenske nasjonalmuseet i Stockholm krever nå flere millioner kroner for å levere tilbake tre meget verdifulle malerier av Rembrandt og Renoir. - Vi har ikke tenkt til å betale en krone, sier politiet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var den 22. desember at tre ranere kom seg unna med de tre millionbildene. En mann væpnet med maskinpistol holdt vaktene i sjakk mens de to andre, som allerede var inne i museet, tok med seg bildene. Ranerne kom seg unna i en båt.

Nå har tyvene sendt politiet et millionkrav for å levere tilbake de antatt uomsettelige bildene, i tillegg til bilder av maleriene sammen med aviser for å vise hvilken dato de ble tatt.

- Vi har hatt kontakt med en mellommann på et visst stadium, og vi har et krav om betaling, sier Leif Jennekvist i Stockholmspolitiet

Og han gjør det klart at det ikke blir aktuelt å betale noe som helst.

- Det er ikke vår jobb å hanskes med stjålen kunst, og vi forhandler ikke med kriminelle.

Maleriene som ble tatt er et selvportrett av Rembrandt og «Conversation» og «Young Parisian» av Renoir. Ifølge Expressen verdsettes bildene i det kriminelle miljø til rundt 100 millioner kroner.

Det største kunsttyveriet i Sverige gjennom tidene ble gjennomført i 1993, da verker av Picasso og Braque verdt nærmere en halv milliard kroner ble stjålet fra Stockholms Moderne Museum.