Kunsttyver stjal Munch-kopier

Hotel Continental rundlurte Munch-tyvene som stjal kopier av originalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Selv ikke politiet visste at hotellet hadde byttet ut kunstverkene med verdiløse kopier.

Like før klokka 08 i morges gikk to ukjente menn inn på luksushotellet Continental ved Nationalteateret i Oslo og ranet til seg tre kunstverk av kunstneren Edvard Munch.
Men det bare noen få visste, var at kunsten i hotellet bare er fotokopier av kunst verdt flere millioner kroner. Kunstkopiene som ble stjålet var av verkene Melankoli, Selvportrett og Vampyr.

Lurte alle

Hotelldirektør og eier av Continental, Elisabeth Caroline Brochmann, kan fryde seg i dag.

- For et par år siden byttet vi ut originalene med kopier, nettopp fordi vi var redd for at de kunne bli stjålet. Bare noen få visste om dette, selv ikke politiet var informert, sier Brochmann til Dagbladet.no.

12 originale Munch-verk er gjemt på et hemmelig sted. De tre kopiene som ble stjålet er tilnærmet verdiløse, mens originalene er verdt flere millioner kroner.

Hotellet har en av Norges største private samlinger av Edvard Munch og en betydelig maleri- og portrettsamling av andre anerkjente kunstnere.

Smart trekk

POLITIJAKT: Et politihelikopter var raskt opp i lufta og jakter på ransmennene som stakk av i en hvit bil i retning Aker Brygge. Foto: MADS LARSEN
POLITIJAKT: Et politihelikopter var raskt opp i lufta og jakter på ransmennene som stakk av i en hvit bil i retning Aker Brygge. Foto: MADS LARSEN Vis mer

Dagbladet.no snakket med flere britiske hotellgjester utenfor Continental. De var ikke ved resepsjonen da bildene forsvant, men syns det var meget lurt av hotellsjefen å bytte ut originalene.

- Jeg kunne ikke se at det var kopier da jeg passerte resepsjonen. Meget smart. Dere er jo berømte for å bli frastjålet Munch-bilder her i Norge, humrer den ene briten som ikke ønsker navnet sitt i nettavisa.

De to mennene som stjal bildene fra veggene på hotellet var ikke synlig bevæpnet og ingen av de to ansatte som var i resepsjonen gjorde noen motstand.

Fluktbil funnet

Marina Steen var på vei til jobb i morges da hun ble vitne til ranet.

- To menn stormet ut av resepsjonen og hoppet inn i en ventende bil på hjørnet. De var maskert med et tørkle og hadde grå hettegensere på seg, sier Steen.

Mennene satt seg inn i en hvit stasjonsvogn, som senere er funnet på Hjortneskaia ved Color Lines anlegg i Oslo.

- Bilen kjørte i stor fart ned mot Aker Brygge, sier Steen.

Den ene raneren bar ett maleri under armen, mens den andre bar to. Det satt minst en person i fluktbilen. Politiet opplyser til Dagbladet at fluktbilen var utstyrt med stjålne skilter.

Politiet har satt et helikopter inn i jakten på gjerningsmennene, og man leter blant annet i Oslofjorden, siden fluktbilen ble funnet langs en kai.

Overvåket

Politiet har allerede sikret seg bilder fra overvåkingskameraer. Etter et ran av Munch-bilder fra Refsnes Gods i mars i år, uttalte hotelldirektør Elisabeth Caroline Brochmann ved Continental at hun ikke var redd for at hennes malerier skulle bli stjålet.

- Vi føler at de henger trygt, sa hun den gang til Dagbladet.no.

Hun fikk så rett, så rett.

Nå sier samme Brochmann.

- Jeg regner med at Munch-bildene våre får henge i fred fra nå av.

DAGENS LURING: Hotelleier Elisabeth Caroline Brochmann ble frastjålet Munch på 80-tallet, og etter det fjernet hun originalkunsten fra hotellets vegger.
FLUKTBILEN FUNNET: En hvit Ford som ranerne stakk av i ble funnet kort tid etter ranet ved Color Lines anlegg på Hjortneskaia i Oslo.
MANGE SÅ RANERNE: Politiet har sikret seg mange vitneopplysninger fra hotellgjester og forbipasserende som så kunsttyvene.
SELVPORTRETT: Munch litografi fra 1895 er et av kunstverkene som Hotel Continental eier, men originalen hang ikke i hotellets dagligstue.