Kunsttyveriet som rystet Norge

Da et maleri til 20 millioner kroner ble stjålet fra Larvik kirke var en mystisk låneavtale, en bil parkert utenfor en søndagsskole og spor til Balkan sentrale. Men svaret på gåten skulle ligge nærmere enn politiet ante.

STJÅLET: Maleriet «La de små barn komme til meg» ble stjålet fra Larvik kirke. Bare et fåtall mennesker visste hvor verdifullt maleriet var før det plutselig var borte. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX
STJÅLET: Maleriet «La de små barn komme til meg» ble stjålet fra Larvik kirke. Bare et fåtall mennesker visste hvor verdifullt maleriet var før det plutselig var borte. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIXVis mer

De tre tyvene slo til mot Larvik kirke om natta. En av dem klatret opp en stige, knuste et vindu med et brekkjern og klatret inn. Vel inne i kirka fant han fram til et over 400 år gammelt maleri. Han hektet det ned fra veggen.

Så stakk tyvene av. Tilsynelatende helt sporløst.

Kunstskatt

Det er ti år siden kunsttyveriet som rystet Kirke-Norge, og som skapte store overskrifter i Norge og internasjonalt. Det var nemlig ikke hvilket som helst maleri de tre tyvene fikk med seg. Det var «La de små barn komme til meg», malt av den tyske renessansekunstner Lucas Cranach den eldre. Morgenen etter tyveriet sa Gunnar Krogh-Hansen i Blomqvist Kunsthandel til Dagbladet at maleriet var verdt 15-20 millioner kroner.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

6 MÅNEDER*

Påskekupp

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6mnd) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

Prøveperiode*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6måneder) (99kr/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.