Kunstverk laget av 100-lapper stjålet

Fikk ikke henge i fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunstverket "Relativ verdi" av Jan Christensen ble stjålet under et innbrudd i Galleri MGM i Oslo natt til søndag.

Kunstverket er flere ganger blitt omtalt i mediene og blitt profilert fordi kunstneren, Jan Christensen, har laget det ved å ta hundre tusen kroner av egen lomme og klistret hundrelappene opp på lerretet.

Bare minutter etter at alarmen gikk i Galleri MGM natt til søndag hang den to ganger fire meter store blindrammen alene igjen på veggen. Tyveriet skjedde natten før utstillingens siste dag.

– Det er trist, sier Christensen til NTB.

Knuste vindu

– Innbruddstyver hadde knust et vindu, tatt seg inn og skåret lerretet av rammen. De har kommet seg ut veldig raskt, sier Christensen. Han er hjemme i Skien, der han bor og jobber, men har sett restene av kunstverket sitt på fotografier fra galleriet.

– Vi hadde fryktet at noe slikt skulle skje, og hadde tatt forholdsregler. Bildet var forsikret og galleriet var utstyrt med alarm. Det er en ganske dramatisk hendelse, sier Christensen.

Han vurderer nå å lage et identisk kunstverk, et replikat, og mener da at tyveriet vil bli en del av selve kunstverket. Verdien vil i utgangspunktet være den samme som forgjengeren – 100.000 kroner.

BORTE VEKK: Pengekunsten fikk ikke henge i fred. Foto: Scanpix
BORTE VEKK: Pengekunsten fikk ikke henge i fred. Foto: Scanpix Vis mer

– Det vil bli et kunstverk med den samme verdien, men det vil være ladet av denne handlingen, sier Christensen.

– Ikke svindel

– Noen kan jo tro at du selv har iscenesatt tyveriet og at det allerede var en del av kunstverket?

– Det er et usaklig spørsmål. Det ville i så fall vært ren forsikringssvindel og jeg har andre ting å drive på med enn forsikringssvindel. Jeg ser ikke logikken i at noen skulle påstå at jeg har gjort dette selv, sier Christensen.

Forholdet er meldt til politiet av gallerist Marian Gerner-Mathisen. Kunstverket var allerede kjøpt opp av et norsk ektepar, som er kunstsamlere.

– Men historien om bildet fortsetter sett fra et kunstnerisk synspunkt, sier hun til NTB.

Sentrum politistasjon i Oslo bekrefter at tyveriet ble meldt telefonisk natt til søndag, etter at en Securitas-vakt kom til stedet.

NTB

TOMT: Slik så det ut etter at tyvene hadde vært på ferde.