Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere om beinet i konkurrerende sokke-kampanjer på Downs-dagen

Kupp-anklager etter dobbel sokke-kampanje på Downs syndrom-dagen

- Jeg ble paff, sier styrelederen i Norsk Nettverk for Downs syndrom. 

ROCK & ROLL: Organisasjonen Menneskeverds kampanje #Rockesokk på Downs-dagen har satt sinnene i kok. Foto: Faksimile fra Facebook
ROCK & ROLL: Organisasjonen Menneskeverds kampanje #Rockesokk på Downs-dagen har satt sinnene i kok. Foto: Faksimile fra Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ikke hatt noen intensjon om å kuppe dagen eller stjele oppmerksomhet fra andre, sier Maria Aanje i organisasjonen Menneskeverd.

Likevel er det nettopp slik flere har oppfattet det, etter at to forskjellige ulik sokk-kampanjer igår kjempet om publikums oppmerksomhet på FNs Downs syndrom-dag 21. mars.

«Hårreisende»

Det kan se ut som det er Menneskeverd som har vunnet «konkurransen».

«Regjeringen har på oppfordring fra Menneskeverd valgt å feire dagen, og overskygger med dette Norsk Nettverk For Down Syndrom (NNDS)», skriver bloggeren Linn Winsnes Rosenborg.

Hun kaller det «kupp», «hårreisende» og «høyst kritikkverdig».

Mens Menneskeverds kampanje har fått navnet #rockesokk, inspirert av flere utenlandske kampanjer, har NNDS kalt sin kampanje «Ulik».

Begge kampanjene skal symbolisere mangfold, og at det er plass for dem som har et kromosom ekstra.

- Ble paff

At det i år er to norske kampanjer som spiller på ulike sokker, kom som en overraskelse for NNDS-styreleder Camilla Schreiber.

Hun forteller at hun oppdaget #rockesokk for ei knapp uke siden, da hun fikk se en video.

- Jeg ble kanskje litt paff. Det er jo litt artig at Menneskeverd er på banen når det er vi som er organisasjonen for Downs syndrom, sier Schreiber, som synes det hadde vært naturlig å bli kontaktet.

- I forhold til Menneskeverd tenker jeg at det hadde vært hyggelig, og kanskje også naturlig, for de jobber med mange temaer, og vi jobber bare med Downs syndrom, sier Schreiber, som forteller at temaet vil bli diskutert på første NNDS-styremøte.

Suksess med bismak

I går kledde NNDS opp figurene i Vigelandsparken med ulike sokker, og håper å få inn mye penger til et informasjons- og kunnskapssenter om Downs sydrom på internett.

I Menneskeverd var det i går stor begeistring, etter at statsminister Erna Solberg og en mengde andre har sluttet opp om deres kampanje, som er en ren holdningskampanje.

Men suksessen har fått en bismak. Etter flere kritiske Facebook-poster tok Maria Aanje i går en telefon til NNDS' daglige leder for å snakke ut om saken.

- Jeg hadde en veldig god prat med ham, forteller hun.

- Burde dere ha kontaktet NNDS på forhånd?

- Vi tenkte bare at «nå må vi løfte fram denne dagen». At den slo så godt an, hadde vi ikke trodd. Vi er veldig åpne for å samarbeide med dem neste år, sier Aanje.

i

- Misforstått

Av Linn Winsnes Rosenborg får Menneskeverd så hatten passer, for å «jobbe aktivt mot mangfold» og for å være en «kristenkonservativ organisasjon som vil frata kvinner retten til å bestemme over sin egen kropp, frata homofile deres rett til å gifte seg, med mer».

Det mener Maria Aanje er helt misforstått.

- Vi mener ingenting om likekjønnede ekteskap, og ingenting om hvem som skal være foreldre, og ikke om eggdonasjon engang, sier hun til Dagbladet.

Selv om hun opplyser at Menneskeverd vil «styrke rettsvernet for fosteret», peker hun på at flere andre organisasjoner gjør det samme.

- Å drive skremselspropaganda mot oss, synes jeg ikke blir redelig, sier Maria Aanje, som påpeker at helseminister Bent Høie, som er åpent homofil, har holdt taler på Menneskeverds arrangementer.

IVRIG LINSELUS: Den lokale TV-stasjonen har direktesending fra et kjøpesenter når en sjarmerende og ivrige jenta med Downs syndrom stjeler hele showet. Video: Facebook/7 News Mackay Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media