Kupp bak Restads rygg

DnBs oppkjøp i Kreditkassen fortoner seg som det reineste aksjekupp. Bak ryggen på finansminister Gudmund Restad, Statens Bankinvesteringsfond og Kreditkassens ledelse sikret DnB seg i all hemmelighet kontroll over ti prosent av aksjene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen av statens representanter ble varslet på forhånd. Det til tross for at staten eier vel 60 prosent av aksjene i DnB og nesten 35 prosent av aksjene i Kreditkassen.

Likevel forsvarer DnBs styreformann, Jannik Lindbæk, kuppet: - Hadde vi informert om at vi kjøpte aksjer i Kreditkassen, ville kursene blitt påvirket. Derfor handlet vi i det stille.

Restad er skuffet

Bankinvesteringsfondets styreformann Erik Keiserud og administrerende direktør Jan Willy Hopland ble først orientert om aksjehandlene seint fredag ettermiddag.

Finansminister Gudmund Restad fikk ikke beskjed før i går morges. Da var kjøpene for lengst gjennomført.

Etter det Dagbladet forstår er Restad lite begeistret over at kjøpene skjedde bak hans rygg. Restads nestkommanderende, Endre Skjørestad, kommenterer saken slik: - Vi er overrasket over kjøpene, det hele virker lite hensiktsmessig.

Frustrert sjef

Kreditkassens konsernsjef, Tom Ruud, føler seg tatt på senga: - Det er overraskende at DnB posisjonerer seg i Kreditkassen før utredningen om strukturen i norsk finansnæring offentliggjøres av Bankinvesteringsfondet. Vi er ikke blitt kontaktet av verken fondet eller DnB, verken før eller etter oppkjøpet.

- Frustrerer det deg?

- Ja, mange av mine kolleger syns det er lite hyggelig å få denne typen nyheter presentert. Den innebærer usikkerhet for framtida.

- Oppfatter du oppkjøpet som fiendtlig?

- Det er et ord jeg nødig bruker. Spørsmålet er hva som skjer videre. Hvis DnB vil slå seg sammen med K-kassen, bør de gjøre det på en skikkelig måte ved å legge fram bud som gir lik behandling og pris for alle aksjonærer.

Ruud mener Statens Bankinvesteringsfond straks må legge fram utredningen om bankstruktur: - Det er ingen grunn til å holde den hemmelig lenger.

DnBs styreformann, Jannik Lindbæk, var sparsom med ordene.

- Burde ikke finansministeren fått vite om dette før kjøpene var avsluttet?

- Det vil jeg ikke kommentere.