IMAM ADVARER NORSKE MUSLIMER:

Kupp-forsøk mot svensk moské

Tre ganger har en svært omdiskutert stiftelse fra Qatar forsøkt å ta over moskeen i Eskilstuna. Imam ber norske moskeer om å være forsiktige med å ta imot økonomisk hjelp fra utlandet.

PASS PÅ: Abd al Haqq Kielan er pensjonert imam i Eskilstunas største moské, som blir kalt Årbymoskeen på folkemunne. - Vi ble forsøkt tatt over tre ganger. Vær forsiktige med å ta imot finansiering utenfra, sier Kielan. Foto: NTB
PASS PÅ: Abd al Haqq Kielan er pensjonert imam i Eskilstunas største moské, som blir kalt Årbymoskeen på folkemunne. - Vi ble forsøkt tatt over tre ganger. Vær forsiktige med å ta imot finansiering utenfra, sier Kielan. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Marerittet startet i 2010. Da var imam Abd al Haqq Kielan på en reise i Qatar, og møtte en representant for bistandorganisasjon Eid Charity.

Organisasjonen var interessert i å donere penger da de hørte at Kielans menighet ville gjøre en frikirke om til moské. Finansieringen skulle komme uten forpliktelser, var beskjeden.

- Vi ønsket å utvide og var positive til hjelp, men dette ga oss bare problemer, sier Abd al Haqq Kielan, og fortsetter:

- Disse bevegelsene har ingen interesse av at muslimene i Sverige skal bli svenske, eller norske i Norge. De har en global agenda, og vil ha subkulturer i verden som skal bli styrt av deres salafistiske form for islam, sier han.

- Støttet al-Qaida

Siden mars har den pensjonerte imamen holdt seg hjemme, av frykt for å bli smittet av covid-19. Men herfra prater han mer enn gjerne om den Qatar-baserte Eid Charity-stiftelsen.

- Det er viktig å tenke logisk. Det er ingen som gir økonomisk støtte for å være greie. Det finnes ingen gratis lunsj. Det vi har erfart, er at en salafistisk organisasjon ville gi penger for å ta over moskeen vår, sier Kielan til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer