IMAM ADVARER NORSKE MUSLIMER:

Kupp-forsøk mot svensk moské

Tre ganger har en svært omdiskutert stiftelse fra Qatar forsøkt å ta over moskeen i Eskilstuna. Imam ber norske moskeer om å være forsiktige med å ta imot økonomisk hjelp fra utlandet.

PASS PÅ: Abd al Haqq Kielan er pensjonert imam i Eskilstunas største moské, som blir kalt Årbymoskeen på folkemunne. - Vi ble forsøkt tatt over tre ganger. Vær forsiktige med å ta imot finansiering utenfra, sier Kielan. Foto: NTB
PASS PÅ: Abd al Haqq Kielan er pensjonert imam i Eskilstunas største moské, som blir kalt Årbymoskeen på folkemunne. - Vi ble forsøkt tatt over tre ganger. Vær forsiktige med å ta imot finansiering utenfra, sier Kielan. Foto: NTB Vis mer
Publisert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

Marerittet startet i 2010. Da var imam Abd al Haqq Kielan på en reise i Qatar, og møtte en representant for bistandorganisasjon Eid Charity.

Organisasjonen var interessert i å donere penger da de hørte at Kielans menighet ville gjøre en frikirke om til moské. Finansieringen skulle komme uten forpliktelser, var beskjeden.

- Vi ønsket å utvide og var positive til hjelp, men dette ga oss bare problemer, sier Abd al Haqq Kielan, og fortsetter:

- Disse bevegelsene har ingen interesse av at muslimene i Sverige skal bli svenske, eller norske i Norge. De har en global agenda, og vil ha subkulturer i verden som skal bli styrt av deres salafistiske form for islam, sier han.

- Støttet al-Qaida

Siden mars har den pensjonerte imamen holdt seg hjemme, av frykt for å bli smittet av covid-19. Men herfra prater han mer enn gjerne om den Qatar-baserte Eid Charity-stiftelsen.

FAKTA SALAFISME

  • Salafisme er en bokstavtro og puritansk tilnærming til islam, med en bokstavelig tolkning av de islamske tekstene Koranen og hadith. Målet er å leve som de gjorde på profeten Muhammads tid.
  • Salafi-islam er en streng, konservativ og «ren» form for islam. De troende skal vende tilbake til «islams opprinnelige budskap».
  • Salafistene anerkjenner ikke andre typer for islam enn sin egen.

- Det er viktig å tenke logisk. Det er ingen som gir økonomisk støtte for å være greie. Det finnes ingen gratis lunsj. Det vi har erfart, er at en salafistisk organisasjon ville gi penger for å ta over moskeen vår, sier Kielan til Dagbladet.

POPULÆR MOSKÉ: Årbymoskeen i Eskilstuna er den største i byen, og har over 2000 medlemmer. Bildet er tatt før corona-restriksjonene. Foto: NTB
POPULÆR MOSKÉ: Årbymoskeen i Eskilstuna er den største i byen, og har over 2000 medlemmer. Bildet er tatt før corona-restriksjonene. Foto: NTB Vis mer

Organisasjonen Eid Charity har gjentatte ganger blitt kritisert for å ha finansiert al-Qaida, og var i en periode forbudt. En av grunnleggerne, Abd al-Rahman bin Umayr al-Nuaymi, står på ei liste over folk som er svartelistet på grunn av finansiering av jihadistgrupper i Irak, Syria, Jemen og Somalia, ifølge Gefle Dagblad.

- Da dette kom ut, ble han tvunget til å gå av, og det ble sagt at det var al-Nuaymis penger og ikke stiftelsens penger som var donert. Dette for at stiftelsen Eid Charity skulle slippe unna, sier Mohammad Fazlhashemi, professor i islamsk teologi ved Uppsala-universitetet, til Dagbladet.

- Sprer sin ekstremisme

Kielan mener at «salafistene som forsøkte å få innflytelse i moskeen deres, allerede har kontroll over to moskeer i Sverige, i Örebro og Gävle. Disse moskeene har flere ganger vært i svenske mediers søkelys for sin salafistiske islam, og for å spre ekstremisme».

- Eid Charity startet som en organisasjon som ville vel, men har seinere blitt forbudt. Den er nå drevet av salafister, som har mål om å ta over moskeer og ta makt rundt i verden, sier Kielan.

Skjult støtte fra autoritære stater

Kryptert tips
moske grafikk pengesedler

Professor Fazlhashemi er enig:

- Rundt 2010 beskrev den amerikanske staten stiftelsen som «trolig den største og mest innflytelsesrike salafistorganisasjonen i verden». De er misjonerende og jobber for å spre sin salafist-tolkning, og de har penger til å gjøre det, sier Fazlhashemi.

Anerkjenner ikke andre

Forskeren sier videre at Eid Charity-stiftelsen har flere kontakter i Sverige, deriblant i Örebro og Gävle. Disse moskeene har stadig vært omtalt i svenske medier for sin ekstremisme, og imamen i Gävle, Abu Raad, og hans sønn er sett på som en trussel for sikkerheten i Sverige.

UTVIST: Imamen i Gävle, Abu Raad, er utvist fra Sverige av sikkerhetsgrunner, men kan ikke sendes ut fordi han risikerer dødsstraff i hjemlandet Irak. Foto: NTB
UTVIST: Imamen i Gävle, Abu Raad, er utvist fra Sverige av sikkerhetsgrunner, men kan ikke sendes ut fordi han risikerer dødsstraff i hjemlandet Irak. Foto: NTB Vis mer

- Representanter for stiftelsen har vært i Sverige flere ganger, og har finansiert flere moskeer. Seks av imamene her har utvisningsdommer hengende over seg, men de kan ikke utvises fordi de risikerer dødsstraff i hjemlandene. Dette viser likevel at Sverige er blitt mer våkent og følger bedre med nå, sier Fazlhashemi.

Norge ønsket i mange år å sende mulla Krekar ut av landet, men kunne ikke sende ham til hjemlandet Irak, der han risikerte dødsstraff. Nå har Sverige utvisningsvedtak på seks ulike imamer, tilknyttet moskeer i Örebro og Gävle. Men Sverige kan ikke sende dem til hjemlandene deres, fordi de risikerer dødsstraff.

- De som i dag knyttes til Eid Charity-stiftelsen, maner ikke til vold, men er problematiske i et integreringsperspektiv. De har en puritansk tro, og vil ikke blande seg med resten av samfunnet. Et annet problem er at de ikke ankjenner andre muslimer som ordentlige muslimer, ifølge forskeren.

EID CHARITY svarer:

Ali Alsuwaidi jobbbet ifølge seg sjøl i Eid Charity inntil for tre år siden. Han svarer som følger, på mail, på vegne av stiftelsen:

«Jeg har aldri vært interessert i å styre eller ta over Eskilstuna-moskeen, siden jeg befinner meg over 5000 kilometer unna. Vårt mål var å hjelpe til for å skape stabilitiet i samfunnet, og for å unngå konflikter.

Eid Charity støttet i utgangspunktet kjøpet av bygningen, men trakk oss ut fordi vi mente de ikke hadde nok orden og åpenhet om økonomien.

De har forsøkt å henvende seg til donorer i Qatar flere ganger, men vi har sagt at de må endre ledelse før de kan få noen økonomisk støtte fra oss.»

Sleit økonomisk

Det var i 2012, 2015 og 2018 at representanter for Eid Charity forsøkte å ta over moskeen, ifølge Kielan. Også moskeens andre imam, Abdelkrim Deneche, går god for historien.

TRENGTE PENGER: Å drive den store moskeen i Eskilstuna koster penger. Nå er likevel moskeen reddet, etter at den lokale forretningsmannen Mark Kakai kjøpte moskeen og leier den ut for en symbolsk sum. Foto: NTB
TRENGTE PENGER: Å drive den store moskeen i Eskilstuna koster penger. Nå er likevel moskeen reddet, etter at den lokale forretningsmannen Mark Kakai kjøpte moskeen og leier den ut for en symbolsk sum. Foto: NTB Vis mer

- Hvordan de gikk fram, er en roman i seg selv. De sendte ulike personer hver gang, og lovet oss støtte uten noen bindinger. Men etter hvert som vi sleit mer og mer økonomisk, presset de oss hardere. Først skulle de ha én person med i styret, så to og så flertallet, bekrefter de to.

Moskeen til Kielans forsamling hadde store lokaler som kostet mye i drift. Gjelda ble stadig større.

- Vi var flere ganger i en desperat økonomisk situasjon. Hver gang lot de som de var andre grupper enn tidligere. Men hver gang så vi at det var samme gjengen. Med machiavelliske metoder prøvde de å lure oss. Det gikk så ille at vi var nær konkurs, sier han.

Reddet av lokal businessmann

Et lokalt selskap i Eskilstuna gikk inn og reddet moskeen.

- Det har jo vært mye skriverier i avisene om disse ekstremistene som kommer og prøver å ta over moskeer, for å transportere penger hit og dit. Så da bygget skulle selges på auksjon, tenkte jeg at det var bedre at jeg kjøpte moskeen, sier Mark Kakai til Dagbladet.

Han driver et eiendomsselskap som eier bygg i Eskilstuna og Stockholm.

REDNINGSMANN: For å unngå at ekstremister tok over moskeen i Eskilstuna, kjøpte den lokale forretningsmannen Mark Kakai (t.h.) opp Årbymoskeen. Her med imam Kielan da de inngikk en leieavtale. Foto: Privat
REDNINGSMANN: For å unngå at ekstremister tok over moskeen i Eskilstuna, kjøpte den lokale forretningsmannen Mark Kakai (t.h.) opp Årbymoskeen. Her med imam Kielan da de inngikk en leieavtale. Foto: Privat Vis mer

- Jeg går ikke i moskeen, men stilte ingen krav annet enn at de ikke må bryte svensk lov. Nå kan moskeen fortsette. De oppfører seg bra, er takknemlige og får ikke slippe inn noen ekstremister, sier Kakai.

Så lenge Eskilstuna-moskeen følger hans regler, betaler de én prosent av hva det det egentlig koster å leie bygget, som er 300 kroner.

- Bare for å ha en symbolsk sum, sier Kakai.

-Tradisjonell islam

79-årige Kielan ble i sin tid døpt Leif Karlsson. Reiser i Marokko på 60-tallet fikk ham til å oppdage islam. Han konverterte i 1984.

- Grunnen til at vi måtte unngå å få inn salafistene, var at vi ville drive vår tradisjonelle islam. En islam som passer inn i Sverige. En svensk islamsk kultur, ikke salafistisk. Jeg er leder for Svenska islamiska samfundet, som er en av de største paraplyorganisasjonene i Sverige, og vi er opptatt av at vi ikke vil tilhøre eller stå under noen utenlandsk organisasjon, forklarer han.

Og legger til:

- Du får ikke støtte fra utlandet for å være svensk eller norsk, men for å bli som dem. De støtter ikke med penger for å være greie, men for å ha små øyer eller små festninger, som de kan kontrollere.

FAKTA

  • Årbymoskeen i Eskilstuna er byens største moské.
  • Har over 2000 medlemmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer