VIL HA MED KRF. Statsminister Erna Solberg har helt siden 2013 hatt en åpen dør til KrF inn i regjering. Så langt har KrF takket nei. Nå har landsmøtet i KrFU, anført av KrFU-leder Martine Tønnessen, vedtatt at KrF bør i regjeringen med Høyre, Venstre og Frp. Her fra KrFU-landsmøte i helga. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VIL HA MED KRF. Statsminister Erna Solberg har helt siden 2013 hatt en åpen dør til KrF inn i regjering. Så langt har KrF takket nei. Nå har landsmøtet i KrFU, anført av KrFU-leder Martine Tønnessen, vedtatt at KrF bør i regjeringen med Høyre, Venstre og Frp. Her fra KrFU-landsmøte i helga. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Partiveteran raser mot KrFU-leder

- Kupp og politisk overgrep å invitere Erna Solberg

- Kan virke mot sin hensikt at Erna Solberg blandet seg inn i KrFs interne debatt.

KrFUs landsmøte vedtok i helga at KrF bør gå inn i regjering sammen med Høyre, Frp og Venstre.

Voteringen som endte med 47 stemmer for og 33 stemmer mot, ble holdt dagen etter at statsminister og Høyre-leder Erna Solberg overraskende dukket opp og talte til KrF-ungdommen.

Tidligere nestleder både i KrFU og i KrF og tidligere statssekretær, Odd Anders With, reagerer kraftig på Solbergs innblanding i KrFs interne debatt.

Odd Anders With har vært nestleder både i KrFU og i KrF, har vært statssekretær og hatt mange verv i lokalpolitikken i Trondheim. Han mener KrF må undersøke mulighetene for politisk gjennomslag ved å samarbeide med Ap og Sp. Foto: Ole Martin Wold
Odd Anders With har vært nestleder både i KrFU og i KrF, har vært statssekretær og hatt mange verv i lokalpolitikken i Trondheim. Han mener KrF må undersøke mulighetene for politisk gjennomslag ved å samarbeide med Ap og Sp. Foto: Ole Martin Wold Vis mer

- Kan ha påvirket utfallet

- Jeg er ikke overrasket over at KrFU-landsmøtet var delt. Men jeg er svært skuffet over flertallet og KrFU-ledelsens invitasjon til Erna Solberg som oppvarming til landsmøtets debatt om samarbeid. Dette var et kupp og et politisk overgrep mot landsmøtet, sier With til Dagbladet.

En av KrF-ungdommene som reagerte sterk både på Solbergs besøk og avstemningsresultatet, var fylkesleder i Akershus KrFU, Simen Bondevik. Han tror statsminister og Høyre-leder Erna Solbergs besøk på KrFU-landsmøtet fredag kveld bidro til å vippe noen tvilere over på ja-siden.

– Det at hun snakket om hvor viktige KrF er i det borgerlige samarbeidet så tett opp til debatten vår, tror jeg har spilt inn, sier han til NTB.

- Glemmer «den tredje vei»

Også With tror Solberg kan ha påvirket tvilere til å stemme for hennes regjeringsprosjekt.

- Det er åpenbart at besøket skulle bidra til få sympati for en statsminister som ønsker KrF inn i regjeringen. Ernas besøk i fri dressur på landsmøtet var et skup for KrFU-leder Martine Tønnessen som på forhånd hadde gjort klart sitt syn på saken. Hun droppet helt det som har vært det store dilemmaet for de fleste i KrF, nemlig at det er Høyre som selger og legitimerer Frp-politikk.

- Solberg var der ikke bare som Høyre-leder, men kommer med anbefaling om å komme inn i regjering med Frp, sier With.

Han mener KrFU-lederen også tar lett på partiets politiske tradisjoner som sentrumsparti.

- Hun omfavner toblokksystemet og glemmer «den tredje vei», som Kjell Magne Bondevik sto for, sier With.

- Freidig av Erna

Han reagerer på invitasjonen av Solberg til en så viktig debatt i KrFU, men han mener også det var særdeles uklokt av Solberg å komme.

- Hun burde visst at det var upassende og freidig. Hun har mange ganger sagt at hun ønsker KrF inn i regjeringen, men at det er KrFs valg og at hun ikke vil blande seg inn.

- Nå bryter hun med det hun selv har sagt. Hun kom til KrFU-landsmøtet så åpenbart for å selge samarbeidstanken, en sak de skal votere over noen timer seinere. At hun så tydelig blander seg inn i en så historisk beslutning for KrFU og KrF, kan virke mot sin hensikt, fortsetter With.

- For stor avstand

Han minner om at KrF forhandlet med Høyre og Frp i 2013 om mulig regjeringssamarbeid, men at forhandlingene havarerte på grunn av for stor politisk avstand.

- Vi har erfaring fra å handle med de partiene, vi har empiri for at avstanden er for stor. Bygd på erfaringene med samarbeidsavtalen i forrige periode, droppet vi en avtale for denne perioden og er nå et opposisjonsparti. Vi lovet velgerne å ikke gå inn i regjering med Frp.

I en slik kontekst ville det være oppsiktsvekkende om vi skulle gå inn i regjeringen. At noen fremdeles mener det er viktigere å komme inn i regjeringen enn å holde et løfte, det er panikkartet, sier With.

- Erna er ikke fredet

Han understreker:

- KrF pekte på Erna istedenfor Jonas i 2017. Det gjaldt etablering av regjeringen. Det betyr ikke at Erna er vernet for hele perioden, sier With.

With mener i likhet med en annen KrF-veteran, Einar Steensnæs, at partiet nå bør prøve ut mulighetene for samarbeid til venstre.

- Det er også viktig å understreke at vi ikke vil forhandle bare med Ap. Det partiet som står oss nærmest, er Sp. Sp står oss nærmere enn Høyre og Venstre ideologisk og i praktisk politikk. Hvis vi skal ta partilederen på alvor, om at det er innholdet i politikken som avgjør samarbeidsvalg, kan vi ikke ha døra åpen bare én vei, sier With.

- Som Erna Solberg sa fredag, så har hun også tidligere vært på arrangementer hos KrFU, på samme måte som hun har vært hos Unge Venstre. Som statsminister deltar hun på arrangementer hos ulike ungdomsorganisasjoner, sire statssekretær ved Statsministerens kontor, Rune Alstadsæter, til Dagbladet.

Mobilisering om KrFs veivalg

Etter at debatten om KrFs verdier og retningsvalg har gått i det stille i månedsvis, bidrar KrFU-landsmøtet til strid i full åpenhet.

Etter det Dagbladet erfarer, mobiliseres det på begge sider i striden. At Einar Steensnæs gikk så tydelig ut før helga, tolkes som et startsignal for de kjemper mot regjeringssamarbeid med Frp.

I helga sa KrFs familiepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold tydelig nei til regjeringssamarbeid med Frp. Han viste til garantien KrF ga før stortingsvalget 2017 om ikke å gå inn i en regjering med Frp. Han vil ikke utelukke samarbeid til venstre.

På motsatt side mener flere fylkesledere og landsstyremedlemmer at KrF må gå inn i regjeringen og få ei hånd på rattet, blant dem leder i Østfold KrF, Brynjar Høidebraaten. Han sa til Dagbladet lørdag at det var urealistisk av KrF å kreve at Erna Solberg skulle velge KrF framfor Frp som regjeringspartner i 2017.

Ordførere og lokale ledere i flere Agder-kommuner som Dagbladet tidligere har snakket med, mener KrF må komme seg ut av «dødens posisjon» og inn i regjeringen.

Forutsetter gjennomslag

Martine Tønnessen ble lørdag gjenvalgt som KrFU-leder. Hun argumentere i sitt innlegg for å ta moderpartiet inn i regjering med Frp, forutsatt at de klarer å forhandle fram en regjeringsplattform som gir -gjennomslag for KrFs politikk.

– Gjennomslag i en ny plattform er en klar forutsetning, sier Tønnessen til NTB.

Begge de to nye nestlederne argumenterte mot å gå inn i en regjering med Frp, men møter i KrFs landsstyre med et bundet mandat til å stemme for regjeringsdeltakelse.

- Flott av Erna å komme

Overfor Dagbladet avviser hun kritikken fra With:

- With har, så vidt meg bekjent, ikke vært aktiv på nasjonalt nivå siden 2003. Han er medlem i KrF og jeg oppfordrer han til å bruke energien sin på å jobbe for sitt syn inn i prosessen til KrF, istedenfor å kritisere et KrFU-landsmøte han ikke selv var på, sier Tønnessen.

Hun sier det var ulike syn på samarbeidssaken i KrFUs avtroppende sentralstyre.

- Det var et samlet sentralstyre som ønsket å invitere statsministeren til å hilse landsmøtet. Begge alternativene landsmøtet voterte over pekte på Erna Solberg som statsminister, og sentralstyret synes derfor det var en hyggelig gest å invitere henne, sier KrFU-leder Martine Tønnessen til Dagbladet.

- Det var en god og jevn debatt, og jeg tror KrFUs landsmøtedelegater selv vet hva de mener, og ikke lar seg påvirke av et besøk fra statsministeren eller andre.

- Jeg syns det er flott at hun ønsket å komme for å hilse landsmøtet og påpeke viktigheten av unges engasjement. For øvrig var også alle de andre ungdomspartiene gjester og holdt innlegg på landsmøtet, fra FpU til Rødt, sier Tønnessen.