KOMMENTARER

«Kupp» på papiret i Egypt

Avskjedigelsen av de militæres mektigste mann, Mohamed Hussein Tantawi, forandrer neppe mye på maktforholdene i Egypt.

OMMØBLERING:Egypts president, Mohamed Mursi, tar imot sin nye forsvarsminister, Abdel Fattah al-Sissi. Mursi avsatte søndag de to øverste militære lederne. Foto: REUTERS / Presidentens kontor i Egypt
OMMØBLERING:Egypts president, Mohamed Mursi, tar imot sin nye forsvarsminister, Abdel Fattah al-Sissi. Mursi avsatte søndag de to øverste militære lederne. Foto: REUTERS / Presidentens kontor i Egypt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det så ut som noe helt sensasjonelt hadde skjedd i Egypt søndag: Landets islamistiske president, Mohamed Mursi, hadde avsatt feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi (76), som ledet det mektige militære øverste råd og var landets forsvarsminister. Dette kunngjorde presidentens talsmann, Yassir Ali, i fjernsynet. Den militære stabssjefen, general Sami Enan, hadde lidd samme skjebne. Var Mursi i ferd med å utfordre de militære som har hatt makta i Egypt siden kuppet mot kong Farouk siden 1952?

Etter kort tid ble det klart at dette slett ikke var så dramatisk. Tantawi og Enan forlot sine jobber med medaljer, posisjoner som høytstående rådgivere for presidenten og med en gullkantet pensjon, slik generaler vanligvis forlater sine poster i Egypt. På den måten vil de to, som har mye å svare for i forbindelse med opprøret mot president Hosni Mubarak i fjor vinter, trolig slippe unna rettsforfølgelse. Ikke akkurat så demokratisk, dét. Samtidig gikk ryktene om at Mursi hadde konsultert de andre generalene i militærrådet før han tok sin beslutning.

Dette siste ble bekreftet i går da den nyutnevnte viseforsvarsministeren, Mohamed el-Assar, overfor nyhetsbyrået Reuters sa at avskjedigelsene ikke bare hadde skjedd i samtaler med medlemmer av militærrådet, men også med Tantawi sjøl.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer