HOLDER VAKT: Soldager med en stridsvogn passer på veien inn til byen Conakry etter kuppforsøket i Guinea i dag. Foto: AFP
HOLDER VAKT: Soldager med en stridsvogn passer på veien inn til byen Conakry etter kuppforsøket i Guinea i dag. Foto: AFPVis mer

Kuppforsøk etter president-dødsfall

Militære i Guinea opphever grunnlov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Militære i Guinea forsøkte å kuppe makten tirsdag, kort etter at det ble kjent at presidenten i det vestafrikanske landet er død.


- Regjeringen og republikkens institusjoner er blitt oppløst, sa kaptein Moussa Dadis Camara i en radiotale tirsdag.

Han erklærte at grunnloven er opphevet og at det vil bli opprettet et «konsultasjonsråd» med både sivile og militære representanter i stedet for de vanlige statlige organene.


Kort tid etter ble en ny erklæring lest opp, hvor innbyggerne ble oppfordret til å holde seg hjemme. Medlemmer av regjeringen og flere høytstående tjenestemenn var brakt en militærbase av hensyn til sin egen sikkerhet, ifølge erklæringen.

Senere på dagen ble det observert stridsvogner og soldater på vei mot presidentbygningen i hovedstaden Conakry.


Uklart


Men maktforholdene i det vestafrikanske landet var tirsdag høyst uklare.

Lederen for nasjonalforsamlingen, Aboubacar Sompare bekreftet overfor fransk fjernsyn at det pågår et kuppforsøk, men sa han trodde bare en gruppe militære er involvert.

- Jeg tror ikke hele militæret står bak, sa Sompare.

Landets statsminister Ahmed Tidiane Souare hevdet i en erklæring på radio at regjeringen ikke er oppløst, men fungerer som den skal.

Den afrikanske union (AU) fordømmer kuppforsøket, og det jobbes med å få i stand et krisemøte i unionens sikkerhetskommisjon.

EU fordømmer også kuppforsøket og oppfordrer til at det gjennomføres frie valg i landet for å avgjøre hvem som skal ta over makten.


Jernhånd


President Lansana Conte (74) døde mandag kveld etter å ha styrt Guinea med jernhånd siden 1984.

Det vestafrikanske landet har rike mineralreserver, blant annet rundt halvparten av verdens forekomster av bauksitt, som brukes til å produsere aluminium.


I henhold til grunnloven er det lederen av Guineas nasjonalforsamling som skal ta over i tilfeller der presidenten dør. Forsamlingens leder Sompare var da også raskt ute med å be landets domstoler om å titulere ham som president.


Det var Sompare som tirsdag leste opp nyheten om at Conte var død, flankert av statsministeren og den øverstkommanderende for landets væpnede styrker.


Landesorg


Conte kom selv til makten i et militærkupp, og styrte siden et undertrykkende militærregime. Han slet med dårlig helse og hadde blant annet diabetes og leukemi. Han var også kjent som en storrøyker.


Myndighetene i Guinea erklærte 40 dagers landesorg da det var kjent at presidenten var død.


Høytstående tjenestemenn og politikere møttes tirsdag i hovedstaden for å diskutere hvem som skulle etterfølge Conte. Men kort etter kom erklæringen om at alle statlige institusjoner er oppløst. (NTB)