- Kuppforsøk i Venezuela

- Operasjon frihet har begynt! roper opposisjonsleder Juan Guaido til jublende supportere. Videobilder viser kraftige sammenstøt mellom demonstranter og nasjonalgarden.

MEIET NED: En demonstrant blir meiet ned av militærets pansrede kjøretøy. Foto: Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/NTB Scanpix
MEIET NED: En demonstrant blir meiet ned av militærets pansrede kjøretøy. Foto: Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/NTB ScanpixVis mer

- Dette er heltemodige handlinger fra Guaido og de andre opposisjonelle, sier Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton under en pressekonferanse i Det hvite hus i 20.30-tida norsk tid.

- Dette er ikke et kupp, vi anerkjenner Guaido som president i Venezuela, understreker Bolton.

Han er klar på at sittende president i Venezuela, president Nicolas Maduro, må gå av. Han understreker at USAs president ønsker at Maduros avgang også skal skje på en fredelig måte.

KUPPFORSØK: Demonstranter til støtte for kuppforsøket i Venezuela blir på denne videoen meid rett ned av et militært kjøretøy. Video: Noticias Caracol Vis mer

- Det er frykt som støtter Maduros-regime. Det er snakk om frykt for konsekvenser. Det som skjer nå har bygget seg opp i Venezuelas befolkning over lang tid, sa Bolton.

FNs generalsekretær António Guterres oppfordrer alle parter i konflikten i Venezuela til å unngå vold.

- Guterres oppfordrer alle parter til å vise full tilbakeholdenhet, og han ber alle om å unngå vold og å iverksette umiddelbare grep for å gjenopprette ro, sier FN-sjefens talsmann Stephane Dujarric.

Talsmannen legger til at FN har vært i kontakt med begge parter, og at «det er ikke opp til generalsekretæren å gi støtte til noen av partene». Han understreker at FN-sjefens fokus handler om «å sikre at alt gjøres for å unngå vold og å gjenopprette ro».

Guterres har gjentatte ganger bedt om dialog for å få slutt på den politiske krisen i Venezuela. Striden har forverret en humanitær krise som nå berører hver fjerde venezuelaner, ifølge FNs egne tall.

Opposisjonsleder Juan Guaido har i 20-tida norsk tid forlatt Plaza Altamira i Caracas med en gruppe opposisjonelle. En av hans talspersoner har opplyst til CNN at han er på vei til et annet sted. Hvor han er på vei er uvisst. Ifølge talspersonen er det ikke aktuelt for Guaido å reise til presidentpalasset.

I BRANN: Opprøret har ført til flere brennende kjøretøy i Caracas i dag. Foto: NTB Scanpix
I BRANN: Opprøret har ført til flere brennende kjøretøy i Caracas i dag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge diplomat Charlos Vecchio er det uaktuelt for opposisjonslederen å forhandle med Nicolas Maduro. Det eneste alternativet, ifølge Vecchio, er at Maduro fratrer sin stilling som president i landet.

Dramatisk

TV-bilder har i dag vist dramatikk i Venezuelas hovedstad Caracas. Et pansret kjøretøy har kjørt inn i en gruppe demonstranter. Det er foreløpig usikkert om sårede i forbindelse med demonstrasjonene.

Kjøretøyet, som skal tilhøre nasjonalgarden til Maduro, ankom en demonstrasjon sammen med minst tre tilsvarende kjøretøy. Kjøretøyet kjører over en midtrabatt og rett inn i folkemengden.

En direktesending på fjernsynskanalen TN24 viser at demonstranter kaster en brannbombe mot kjøretøyet. Kjøretøyet svarer med å bruke vannkanon for å slukke flammene, snur og kjører unna folkemengden, ifølge opptak som er lagt ut på Twitter, skriver NTB.

Opposisjonsleder Juan Guaido har tidligere i dag uttalt til folkemengden i Caracas at han har støtte fra majoriteten av Venezuelas befolkning, ifølge CNN.

SINNE: Det varsles at protestene i Venezuela vil vare i flere dager framover. Foto: NTB Scanpix
SINNE: Det varsles at protestene i Venezuela vil vare i flere dager framover. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi skal stå sammen og kreve og spørre militæret støtter oss, ropte han til sine jublende støttespillere.

Opposisjonslederen oppfordret også folk om å ta til gatene for å støtte ham.

Avviser kuppforsøk

Juan Guaidó, som 23. januar utropte seg selv til Venezuelas midlertidige president istedenfor Nicolás Maduro, påberopte seg tidligere i dag støtte fra «modige soldater» i hovedstaden Caracas, melder AFP.

Guaidó publiserte i dag en video av seg selv. Flankert av menn i uniformer og pansrede kjøretøy erklærte Guaidó «starten på slutten av maktovertakelsen», ifølge CNN.

Ifølge nyhetsbyrået AP har Guaidó også uttalt at det ikke er snakk om noe militært kuppforsøk.

Sier det er forrædere i hæren

Venezuelas informasjonsminister Jorge Rodriguez skriver imidlertid på Twitter at president Nicolás Maduros regjering tirsdag sto overfor «et lite kuppforsøk», ledet av forrædere i hæren og støttet av opposisjonelle på høyresiden.

Sosialistlederen Diosdado Cabello har oppfordret folk til å samle seg ved presidentpalasset og slå ring rundt Maduro.

- Vi kommer til å bruke våpen hvis vi må, uttalte forsvarsminister Vladimir Padrino senere tirsdag.

STORMET GATENE: I Caracas gater i dag har det vært flere sammenstøt mellom demonstranter og militære. Militære styrker på hver side av konflikten skal ha åpnet ild mot hverandre. Foto: NTB Scanpix
STORMET GATENE: I Caracas gater i dag har det vært flere sammenstøt mellom demonstranter og militære. Militære styrker på hver side av konflikten skal ha åpnet ild mot hverandre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Padrino hevdet da at et kuppforsøk «av middelmådig omfang» var blitt slått tilbake. Han beskrev det angivelig kuppforsøket i favør av Guaidó som «lite» og «ubetydelig», og på fjernsyn sa forsvarsministeren at hæren «svarte umiddelbart» på komplottet.

Militæret har hittil vært lojale mot Maduro, men Guaidó er anerkjent som Venezuelas rettmessige president av en rekke land, som USA, Storbritannia, Sverige, Danmark og flere latinamerikanske stater.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har menn i militæruniformer, som støtter Guaidó, og militære som støtter president Nicolás Maduro, skutt mot hverandre.

DRAMATISK: Demonstranter fra opposisjonen kjemper mot soldater som er lojale mot Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: Matias Delacorix / AFP
DRAMATISK: Demonstranter fra opposisjonen kjemper mot soldater som er lojale mot Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: Matias Delacorix / AFP Vis mer

Maduro: - Stålnerver

Venezuelas president Nicolás Maduro sier han har fått forsikring fra landets øverste militære ledere om at de støtter ham ifølge NTB.

- Stålnerver! Jeg har snakket med militærlederne og de har overfor meg bekreftet sin fullstendige lojalitet til folket, grunnloven og fedrelandet, skriver Maduro på Twitter tirsdag.

Han tar til orde for at folket må gå ut i gatene og sikre «fredens seier».

- Vi skal vinne!, skriver Maduro.

Ifølge Maduros regjering er én soldat blitt såret etter å ha blitt truffet av skudd i sammenstøt i hovedstaden.

MILITÆR STØTTE: Medlemmer av militæret støtter protestene i Caracas til støtte for opposisjonsleder Juan Guaido. Foto: Manaure Quintero /Reuters / NTB Scanpix
MILITÆR STØTTE: Medlemmer av militæret støtter protestene i Caracas til støtte for opposisjonsleder Juan Guaido. Foto: Manaure Quintero /Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Tyrkia og Cuba fordømmer forsøket på å fjerne president Nicolas Maduro. Cubas utenriksminister har twitret at landet viser solidaritet med Maduro. Også Russland fordømmer opposisjonen. Det russiske utenriksdepartementet skriver i en offentlig uttalelse at de mener opposisjonen ved Guaido oppfordrer til konflikt ved å involvere militæret.

Kun begynnelsen

Under en pressekonferanse i dag annonserte diplomat Carlos Vecchio, som støtter Guaidó, at aksjonene i Caracas' gater i dag kun er begynnelsen.

- Denne operasjonen er under utvikling akkurat nå. Vi vil se mer av dette i de kommende timene og dagene, sa han til pressen.

Vecchio hadde også en beskjed til Maduro:

- Venezuela er klar for en forandring. Du må sørge for en forandring i vårt land. Du må tillate Venezuelas befolkning å gjenopprette det demokratiske systemet. Tida er nå. Venezuela er klar for forandring. Du kan ikke stoppe det.

Det er uklart hvor stor støtte Guaidó egentlig har blant landets soldater og militære ledere.

Flere kommentatorer spør seg nå om det nærmer seg et klimaks i maktkampen mellom Guaidó og Maduro.

Støtte fra USA

Ifølge NTB skriver USAs utenriksminister Mike Pompeo i en Twitter-melding at USA fullt ut støtter Guaidós oppfordring om en frigjøringsoperasjon, og at landet støtter det venezuelanske folket i deres søken etter frihet og demokrati.

Også Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton oppfordrer de væpnede styrkene i Venezuela om å støtte nasjonalforsamlingen, beskytte grunnloven og folket.

USAs president har tidligere oppfordret andre land om å anerkjenne Guaido som den legitime presidenten i Venezuela.

Også Brasils president, Jair Bolsonaro, har tatt til Twitter for å støtte Guaido. Bolsonaro twitrer blant annet at han støtter frihet og demokrati for søsterlandet Venezuela.

Støtten fra USA faller ikke i god jord hos Venezuelas utenriksminister Jorge Arreaza. Som svar på støtten sier han at Trump-administrasjonen må «holde hendene vekk fra Venezuela». På Twitter skriver han at Trump-administrasjonen ønsker å sparke igang en konflikt i Venezuela.