Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Kuppforsøk» mot Frafjord Johnson

Hele staben i NORAD var torsdag formiddag innkalt til allmøte for å få se en omstridt annonseserie for utviklingshjelp som skulle stå i avisene i går. Den siste til å få vite noe var statsråden for utvikling og menneskerettigheter, Hilde Frafjord Johnson, som ble varslet utpå ettermiddagen, etter kontortid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frafjord Johnson føler seg utsatt for et «kuppforsøk» fra NORAD-direktør og tidligere Ap-statsråd Tove Strand Gerhardsen. I den første annonsen lyder overskriften: «NORAD-millionærer er ikke som andre millionærer.» Under står et bilde av keiser Jean Bédel Bokassa i Den Sentralafrikanske republikken på sin sølvkledde trone.

Nytt allmøte

Frafjord Johnson ga straks ordre om å stanse annonsene, som allerede lå klare til trykking i avisene. Ved sekstida på ettermiddagen måtte NORAD-direktøren derfor egenhendig sende håndskrevne fakser til avisene for å stoppe annonsene som skulle stått på trykk i går, i dag og i morgen.

Strand Gerhardsen måtte i går innkalle til nytt allmøte i NORAD og fortelle at den store kampanjen igjen måtte legges til side.

Frafjord Johnson ble ikke blidere da det viste seg at annonsene et års tid tidligere ble stanset av bistandsminister Kari Nordheim-Larsen. Det hele så for henne ut som et «kuppforsøk» fra Gerhardsen og hennes informasjonssjef, Raymond Johansen. I den politiske ledelsen rundt Frafjord Johnson i UD lurer man på hvilken politisk logikk man skulle arbeide etter i NORAD dersom dette ikke var et fordekt kupp.

Ikke ansvarlig?

NORAD forklarte at man ikke ville forelegge annonsene for den nye statsråden for å unngå å gjøre henne politisk ansvarlig for en kontroversiell kampanje. UD måtte minne direktoratet om hvem som uansett er ansvarlig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!