Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Kuppforsøket» i Oslo Frp slo feil: Carl I. Hagens listetopp vant fram

Anspent maktkamp i Oslo Frp. Utfordrer Tone Liljeroth var nær ved å danke ut nominasjonskomiteens innstilling til listetopp.

UTFORDRER: Tone Liljeroth håpet å gå fra 21. til 1. plass på lista, og lykkes nesten. Hun har tung erfaring fra politikken, men ikke fra Oslo og tapte i andre voteringsrunde mot Aina Stenersen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UTFORDRER: Tone Liljeroth håpet å gå fra 21. til 1. plass på lista, og lykkes nesten. Hun har tung erfaring fra politikken, men ikke fra Oslo og tapte i andre voteringsrunde mot Aina Stenersen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maktkampen i Oslo Frp endte med seier til Aina Stenersen (35). Det er klart etter kveldens nominasjonsmøte hvor listen til neste års valg ble vedtatt.

- Jul og nyttår kom tidlig i år! Tusen takk. Nå skal vi farge Oslo blå, sa Stenersen fra talerstolen da seieren var et faktum.

Stenersen var innstilt på førsteplass av nominasjonskomiteen, men møtte motbør. Hun ble utfordret av tidligere stortingsvara og ordførerkandidat i Skedsmo kommune, Tone Liljeroth (43), og av tidligere leder i Oslo Frp Camilla Wilhelmsen (59).

Grünerløkka Frp sto bak Liljeroths kandidatur, med ønske om fornyelse i et Oslo Frp som sliter på målingene. Frp har hatt ned mot seks prosent oppslutning på enkelte målinger i Oslo.

Stenersen fikk til slutt 48 stemmer mot Liljeroths 34 stemmer.

Nominasjonskomiteens leder Carl I. Hagen var blant dem som talte for Stenersen, mens Liljeroth fikk støttetale av Tommy Skjervold.

34 stemmer

Kampvoteringen gikk til en dramatisk andrerunde. I første runde av voteringen fikk Wilhelmsen 22 stemmer, mens Stenersen og Liljeroth endte med 30 stemmer hver. Dermed sto slaget mellom de sistnevnte i en ny og avgjørende runde.

- Gratulerer, Aina! Men 34 av dine egne stemte mot deg. Hvordan føles det?

- Jeg vant med et klart flertall, var innstilt av samtlige bydelslag og nominasjonskomiteen. Så nå er jeg veldig glad og veldig takknemlig, sier Stenersen til Dagbladet.

VANT: Camilla Wilhelmsen og Aina Stenersen har lang fartstid i Oslo Frp. Sistnevnte vant førsteplassen på lista, førstnevnte fikk andreplassen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VANT: Camilla Wilhelmsen og Aina Stenersen har lang fartstid i Oslo Frp. Sistnevnte vant førsteplassen på lista, førstnevnte fikk andreplassen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Påstander om kupp

Liljeroth slo Wilhelmsen i kampen om førsteplassen på lista, men valgte å ikke utfordre henne om andreplassen. Dermed følges Aina Stenersen av Wilhelmsen på valglista neste år.

Kilder Dagbladet snakker med i Oslo Frp beskriver Grünerløkka Frps forslag om å gi førsteplassen til Liljeroth som et kupp - et kupp de mener partikontoret sentralt står bak.

- Det pågår et kupp, mer eller mindre. Det har vært veldig godt planlagt. De har gått inn og overtatt delegater i lokallagene i bydelene for å kuppe møtet, sier en sentralt plassert kilde i Oslo Frp, som tilhører fløyen som ikke støtter Tone Liljeroth.

- Det er partiet sentralt som forsøker å blande seg inn. Det er jeg helt overbevist om, sier partikilden.

Christian Tybring-Gjedde (Frp) var blant dem som under møtet advarte mot maktkamp i partiet, med tydelig adresse til fraksjonen som støtter Liljeroth.

- Noen har startet en prosess, via SMS-er og bak lukkede dører, sa han.

To mot én

Tone Liljeroth tok tapet med fatning.

- Jeg er egentlig ganske stolt over at 34 personer støttet meg, som viste et ønske om fornyelse. Det er en vitamininnsprøytning for arbeid videre, sier hun til Dagbladet.

- Har du gratulert Aina Stenersen?

- Ja, absolutt. Jeg var bort hos henne med én gang.

- Noen har kalt ditt kandidatur et kupp. Synes du motstanderne dine har brukt skitne triks, eller er det kanskje du som har kuttet svinger?

- Dette var i alle fall ikke noe kuppforsøk! I åpne demokratiske prosesser må det være lov å stille til valg. Jeg synes generelt man ikke skal snakke ned andre kandidater, sier hun.

Stive fronter

Både Stenersen og Wilhelmsen har i intervju med Dagbladet gitt uttrykk for stor skepsis overfor Tonje Liljeroth. Hun var inntil nylig representant for Akershus Frp og er innstilt på 21. plass på lista før neste års kommunevalg.

- I nominasjonsprosessen er det fritt fram for konkurranse, og jeg har stor respekt for Camilla Wilhelmsen. Samtidig er det er en ganske fargerik måte Liljeroth forsøker å komme seg fram på, sier Stenersen til Dagbladet og legger til at hun «ikke kjenner» Liljeroth.

Carl I. Hagen står ikke på lista for Oslo Frp før valget neste år.

VOTERING: Carl I. Hagen ledet nominasjonskomiteen i Oslo Frp. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VOTERING: Carl I. Hagen ledet nominasjonskomiteen i Oslo Frp. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Påstander om fløykamp

Frp fikk 9,5 prosent under kommunevalget i 2015. Det var tilbake fra 11,4 prosent. Partiet bestemte i kveld å kumulere de tre første på lista.

- Når det kommer noen utenfra, som er såpass ukjent og aldri har engasjert seg noe særlig i Oslo-politikken, så tenker jeg at det på sin plass at jeg også stikker hodet fram. Det har Aina og jeg et helt avklart forhold om, sier Wilhelmsen.

Nettstedet Resett lanserte i går, ved hjelp av anonyme kilder i Frp, teorien om at liberalistiske krefter nå er i ferd med å kuppe Oslo Frp. Tone Liljeroth representerte disse liberalistiske kreftene, ifølge Resetts kilder.

Hun avviser dette overfor Dagbladet.

- Er du misfornøyd med måten Stenersen har profilert partiet på?

- Jeg synes vi kan bli enda flinkere til å vise bredde, vi har stort potensiale i Oslo. Vi skal snakke mer om å få folk i arbeid, vi skal satse på unge og gjøre noe med hvor dyrt det er blitt å kjøre bil. Folk mellom 20 og 40 år er den største befolkningsandelen i Oslo, og de må vi være flinkere til å nå. Vi skal være mer enn bare innvandring. Vi skal også snakke om integrering, sa Liljeroth før kveldens møte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!